Villamos-motorvonat

2024.04.01. 11:25

Aláírták a szerződést: jelentős megbízást kapott a Stadler szolnoki gyára

A Stadler-csoport 9 plusz 4 darab intercity villamos-motorvonat szállításáról kötött szerződést a GYSEV Zrt.-vel. Az ötrészes, korszerű szerelvények kocsiszekrényei a Stadler szolnoki üzemében, magyar szakemberek munkájával készülnek majd – tájékoztatta hírportálunkat a Stadler-csoport.

Mészáros Géza

A járműveket az üzemeltető vasúttársaság 2027-től a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest viszonylaton tervezi forgalomba állítani. Az új, két áramnemű járművek nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is képesek lesznek a közlekedésre. A szerződés aláírásának vasúttörténelmi jelentősége is van, ugyanis új intercity motorvonatokat utoljára pontosan harminc éve szereztek be Magyarországon.

vonat, Flirt
A „szolnoki” Flirt járműtípusból jelenleg húsz közlekedik a GYSEV kötelékében
Forrás: Beküldött fotó

A szállítási ütemezés szerint az első járművet a Stadler a szerződés életbelépését követő 36. hónapban adja át a GYSEV-nek, míg az alapmegrendelés utolsó egysége 44 hónapon belül áll utasforgalomba a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest viszonylatokon. Ezt követően a Stadlernek további két év áll rendelkezésére, hogy az ausztriai közlekedésre feljogosító engedélyeket is megszerezze.

Modernebb lesz a korábbi járműveknél

A GYSEV utazóközönsége már jól ismeri a Flirt típusú vonatokat, ugyanis 2013 és 2018 között három beszerzés keretében a vasúttársaság összesen húsz darab Flirt vonatot rendelt a Stadlertől. Az új, 160 kilométer/óra sebességre képes ötrészes járművek számos tekintetben különböznek majd a korábban beszerzett flottától, a szolgáltatás magasabb színvonalát követi és tükrözi a jármű külső és belső megjelenése is. A karbantartásbarát kialakítás mellett a járműveket a gyártó olyan korszerű villamos vontatómotorokkal is ellátja, melynek köszönhetően az intercity vonatok alacsonyabb energiafogyasztási értékek mellett üzemeltethetők, ez pedig csökkenti a jármű teljes élettartamára vetített költségeket is.

Szolnok a Stadler egyik „zászlósvonata”

A Flirt típus a Stadler legsikeresebb terméke, 2002 óta már több mint 2500 egységet értékesítettek belőle huszonegy országban. A járműtípus Magyarországon is nagyon jól ismert, jelenleg húsz közlekedik a GYSEV, százhuszonhárom pedig a MÁV kötelékében. A legsikeresebb típus gyártásából a Stadler hazai üzeme eddig is kivette a részét: a szolnoki gyár csaknem ezer Flirt típusú vonat gyártásában vett részt, mely összesen háromezer-nyolcszáznyolcvanhárom darab kocsiszekrényt jelent.

A most aláírt megbízás keretében, az összes opciós megrendeléstől függően, összesen hatvanöt Flirt intercity kocsiszekrény készülhet Szolnokon a GYSEV részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában