Sertésállomány

2024.04.11. 10:30

Drasztikusan csökken a sertések száma vármegyénkben

Hazánk sertésállománya egy év alatt 1,9 százalékkal gyarapodott, vármegyénkben viszont meglepően keveset tartottak ebből a haszonállatból a gazdálkodók, hova tovább, vármegye szinten folyamatos csökkenés észlelhető a sertések számát illetően.

Kovács Berta

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalójából kiderül, 2023. december 1-jén összesen 2,6 millió sertés került nyilvántartásba Magyarországon, míg előző év végén számuk 2,55 millió volt.

Portrait,Of,Cute,Breeder,Pig,With,Dirty,Snout,,Close-up,Of
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében viszont az országos átlaggal ellentétes tendencia volt megfigyelhető, annak ellenére, hogy az említett időszakban ígéretesen nőtt a vágósertés felvásárlási ára. 

Múlt év decemberében 205,6 ezres sertésállományt számláltak, ami 48,6 ezerrel kevesebb a 2022 decemberében nyilvántartott 254,2 ezres állatállománynál.

Vármegyénkben egyébként 2020 óta figyelhető meg a sertések számának csökkenése: a szóban forgó év decemberében még 277,7 ezer sertést tartottak nyilván szűkebb régiónkban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!