Jászkunság

2020.11.11. 17:30

Térségünkben is érdemes felhasználni napenergiát

Évről évre növekszik a napelemes rendszerek száma az E.ON ellátási területén, jelenleg már csaknem ezeregyszáz háztartási méretű kiserőmű üzemel Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Mivel Magyarországon sok a napsütéses órák száma, és a nap ereje is megfelelő, érdemes kihasználni a természeti adottságot. Az éves szaldóelszámolási rendszert viszont 2024 január elsejétől a havi bruttó váltja fel. Utánajártunk, valójában milyen változásra számíthatunk.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

– Míg tavaly alig több mint százharminc rendszert adtunk át Szolnok térségében, addig idén legalább kétszázat üzemeltünk be, ez közel hatvan százalékos emelkedés – adott helyzetjelentést Szilvási Ferenc, a Napelem Zounok Kft. vezetője, aki kifejtette a napelemek előnyét is.

– Általában azért építik ki, hogy a Nap energiáját felhasználva, a fogyasztás csökkentése vagy teljes kiváltása érdekében villamos energiát állítsanak elő. Széles körben használható energiaforrásról beszélünk, legyen szó főzésről, mosásról, takarításról, telefontöltésről, de akár fűtésről vagy hűtésről – részletezte a szakember.

A rendszer beüzemelésének megtérülési ideje számos tényezőtől függ. Minél kevesebb elemből áll, annál hosszabb időre számíthatunk. A szolnoki szakértő szerint egy kilowattos napelemmel körülbelül négyezer forintnyi villanyszámla takarítható meg havonta. A dupla ilyen teljesítményű már fedezi egy átlag háztartás energiaszükségletét, de ebben az esetben is több mint tíz évet kell várni a megtérülésre. A napelemek által megtermelt energia az áramszolgáltatóval megkötött szerződés alapján a rendszerbe kerül, azt elsősorban a környékbeli fogyasztók használják fel.

Az E.ON áramszolgáltató hivatalos tájékoztatása szerint a háztartási méretű kiserőműveket a törvényi előírásoknak megfelelően ötven kilowattig egyszerű igénybejelentést követően fogadják a hálózatba. Két lehetséges forgatókönyv valósulhat meg: azokat további teendő nélkül beillesztik, vagy a megvalósuláshoz beruházás szükséges. Utóbbi esetben tájékoztatják az ügyfelet a várható megvalósíthatósági időről. Ezzel párhuzamosan elindítják a tervezését.

Szilvási Ferenc megmutatta, hogy az áramtermelést és -fogyasztást hogyan követhetjük nyomon. Erre minden hónapban figyelni kell – hívta fel rá a figyelmet a szolnoki szakember, aki szerint hamarosan előtérbe fognak kerülni az okosrendszerek
Fotó: Nagy Balázs

Az igény vizsgálatának folyamata függ a telepítés helyétől, a csatlakozás módjától, a telepítendő inverter teljesítményétől is. Ez a szerkezet felelős ugyanis a napelemek által megtermelt egyenáramok váltóárammá alakításáért. A megfelelően működő napelemekről elmondható, hogy nemcsak kímélik a környezetet, de csökkentik a családok rezsiterheit is. Az elszámolási rendszer változása után viszont jobban kell ügyelni a megtermelt és felhasznált áram különbözetére.

– Jelenleg Európában csak Magyarországon működik éves szaldóelszámolás. Teljesen mindegy, hogy melyik napon mennyit termelt és fogyasztott a háztartás, az évi egyszeri elszámolásnál a két érték különbözetét veszik figyelembe. Mivel a felvásárlási ár alacsonyabb, így akkor járunk a legjobban, ha az összes megtermelt áramot elfogyasztjuk – emelte ki Szilvási Ferenc, majd utalt 2024 januárjától a háztartási méretű kiserőművekre kiterjesztett formára is.

Fotó: Nagy Balázs

– Az óra ugyanúgy méri a megtermelt energiát és fogyasztást, de minden hónapban számlázza a szolgáltató a fizetési kötelezettséget, vagy igényt. Így lehet, hogy nyári hónapokban, amikor többlettermelés jelentkezik visszafizetnek, míg télen, a kevesebb napos óra miatt ráfizetésre lesz szükség. Előtérbe fognak kerülni az okos gépészeti rendszerek, amik megoldják majd, hogy a megtermelt energiából minél többet fogyasszanak el. Modern vagy átalakított régi háznál el lehet érni a nyolcvan vagy akár a kilencven százalékos felhasználást is – mutatott előre Szilvási Ferenc.

Akár harminc éven át képesek működni

Egyenfeszültségű, egyenáramú berendezésről van szó, áramütés esetén azonnal egészségkárosodáshoz vezet.

– A rendszert terhelés alatt ne kapcsolgassuk, hiszen azonnal kigyullad, amivel még a tűzoltók sem tudnak mit kezdeni – hívta fel a figyelmet Szilvási Ferenc, a Napelem Zounok Kft. vezetője.

A megfelelően kiválasztott napelemek és inverterek strapabíró szerkezetek, karbantartás mellett húsz-harminc éven át képesek működni.

Vissza nem térítendő támogatást kapnak a lakossági felhasználók?

Számítanak az egyéni fogyasztókra a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak teljesítéséhez. A dokumentumban rögzített törekvés, hogy a következő évtized elejére legalább kétszázezer háztartás rendelkezzen átlagosan négy kilowatt teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását, melyet várhatóan jövő nyáron lehet igényelni először.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!