CSALÁS

2018.04.25. 10:30

Újabb trükkel támadnak a telefonos csalók

A telefonos csalók tárháza kifogyhatatlan. Mindig újabb és újabb trükkökkel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan áldozatokból. Ezúttal szolgáltatók nevében keresik meg az ügyfeleket. Ilyenkor az áldozat – mit sem sejtve – követi az utasításokat, aztán nyereményének és pénzének csak hűlt helyét találja…

Czakó Nóra

Képünk illusztráció.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megyénkben a napokban is történt egy hasonló eset. Egy ismeretlen férfi még április 12-én az egyik mobiltelefonos szolgáltató munkatársaként bemutatkozva hívta fel gyanútlan áldozatát.

Közölte, hogy a szolgáltató nyereményét szeretné átadni, melynek feltétele az, hogy a „nyertes személy” két eltérő bankszámlára utaljon át különböző pénzösszegeket. A tranzakciókat követően az ismeretlent azonban már nem érték el telefonon.

A hasonló esetek megelőzése érdekében jobban tesszük, ha megfogadjuk a rendőrség tanácsait.

– Ne adjuk meg ismeretlen telefonálónak személyes, illetve banki adatainkat! Ne utaljunk, ne töltsünk fel pénzt idegen által megadott telefonszámokra, bankszámlákra! – hangsúlyozta Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– Járjunk utána, hogy a szolgáltatók milyen nyereményeket hirdetnek. Bármilyen kecsegtető ajánlattal keresnek is meg, legyünk gyanakvóak, mert nyeremény helyett csalás áldozatává válhatunk.

– Amennyiben ilyen hívást kapunk, kérjük meg a telefo­nálót, hogy később hívjon vissza. Addig higgadtan gondoljuk át, hogy lehet-e valóságalapja az ilyen megkereséseknek. Való­színűleg nem lesz visszahívás.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Amennyiben a telefo­náló száma látható, mindenképp jegyezzük fel azt, illetve az általa használt nevet is. Ezzel ugyanis segítjük a rendőrség munkáját és a csalás felderítését. Nagyon fontos, hogy ne kövessük a csalók utasításait.

– Helyette inkább jegyezzük fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyünk bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó telefonszámok valamelyikén – ­javasolta a sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában