SPEEDMARATHON

2018.05.15. 10:30

Egész nap gyorshajtókra vadásztak a megyei rendőrök (videó)

Fokozott volt a rendőri jelenlét az elmúlt huszonnégy órában az ország egész területén, így megyénkben is.

Czakó Nóra

Megyénkben is fokozott volt a rendőri jelenlét az utakon

Fotó: Mészáros János

A Speed­marathon elnevezésű akció keretében hétfő reggel hat órától kedd reggel hatig ellenőrizték a járművek sebességét az egyenruhások. A kezdeményezés érdekessége, hogy a lakosságtól is várták a javaslatokat, hogy hol helyezzék ki a traffipaxokat.

Kosztyó Gábor alezredes, a megyei rendőr-­főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának veze­tője honlapunknak elmondta, a balesetek legfőbb oka a gyorshajtás.

Ezért fontosnak tartják, hogy a rendőri ellenőrzésekkel lassítsák a forgalmat a balesetek számának csökkentése érdekében. A cél nem a büntetés.

Mint megtudtuk, a Speedmarathon lehetséges helyszíneire lényegesen több állampolgári javaslat érkezett, mint tavaly. Idén összesen

tizenhat.

– A rendőrség fontosnak tartja a lakosság véleményét és tapasztalatát. Azért kértük a segítségüket a helyszínek kiválasztásában, mert ők közlekednek a legtöbbet, így észlelhetnek olyan gyorshajtásokat, amelyek nem biztos, hogy a rendőrök tudomására jutnak szolgálatteljesítésük közben – tette hozzá Kosztyó Gábor.

A beérkező ajánlatokat a rendőrség megvizsgálta. A helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit is figyelembe kellett venni.

Megyénkben is fokozott volt a rendőri jelenlét az utakon
Fotós: Mészáros János

Vagyis, hogy az adott úton, illetve útszakaszon egyáltalán lehet-e sebességet mérni és hogy alátámasztják-e a baleseti adatok az ellenőrzés szükségességét. Ezeket kiegészítette a rendőr-főkapitányság, így megyénkben végül mintegy negyven helyszínt jelöltek ki, egyes területeken azonban több időpontban is mértek.

Kosztyó Gábortól megtudtuk, hogy akit gyorshajtáson érnek, szabálysértés esetén ötezertől ötvenezer forintig terjedő büntetésre számíthat, a közigazgatási bírság összege – a gyorshajtás mértékétől függően – viszont harmincezertől akár háromszázezer forintig is terjedhet.

Az országos Speedmarathon eredmények ITT érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában