ítélet

2018.07.12. 10:30

Súlyosbították a részegen fának hajtó jászsági férfiak büntetését

A napokban jogerősen lezárult annak a két, harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, akik járművükkel Jászapáti és Jászszentandrás között az útmenti fáknak csapódtak. Az eset még 2016. október 9-én este a Jászságban történt.

Mészáros Géza

A két fiatal férfi Jászapátin, az egyik vendéglőben italozott. Már majdnem tizenegy óra volt, amikor úgy döntöttek, hogy átmennek Jászszentandrásra, hogy ott tovább szórakozzanak. Egyikük az apja kocsijával érkezett.

Ő ugyan nem akart ittasan vezetni, és tudta, hogy a barátja sem józan, mégis átengedte neki a volánt. Autóba ültek, és átmentek Jászszentandrásra.

A szórakozóhelyet azonban zárva találták, ezért visszaindultak Jászapátira. Egyikük sem volt bekötve.

A visszaúton a sofőr már nem tudta az úttesten tartani az autót, és út menti fáknak ütközött. Az autó összetört, mindketten megsérültek.

A sofőr könnyebb sérülésekkel megúszta, de utasa, aki az ütközéskor kizuhant a hátsó szélvédőn, csigolyatörést szenvedett.

A Jászberényi Járásbíróság ez év januárjában hozott elsőfokú ítéletet. A büntetlen előéletű sofőrt, aki ittasan az árokba hajtott, 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és egy év öt hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A szintén büntetlen előéletű utasát pedig, aki a volánt ittas barátjának engedte át, 150 ezer forint pénzbüntetésre és három hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A fellebbezések után a Szolnoki Törvényszék az elsőfokú ítéletet törvényesnek és megalapozottnak, a kiszabott büntetést azonban túlságosan enyhének találta.

Ezért az ittas sofőr közúti járművezetéstől eltiltását egy év öt hónapról két évre, míg utasa eltiltását háromról hét hónapra felemelte – jogerősen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában