Jászkunság

2020.01.17. 07:00

Kényszermunkának vagy emberkereskedelemnek minősülhet a bűntett

Várhatóan ez év január 28-án jogerős ítéletet hoz a Szolnoki Törvényszék annak a visszaesőként számon tartott férfinak a büntetőügyében, akit a Jászberényi Járásbíróság gondozási kötelezettség elmulasztása, kényszermunka, zsarolás és két rendbeli lopás bűntette, valamint csalás és 9 rendbeli lopás vétsége miatt 10 év börtönre ítélt.

Mészáros Géza

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a vádlott az élettársával, ápolást és ellátást ígérve beköltöztek egy idős asszony házába, de gondozási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Majd ugyanezen lakásba befogadtak egy kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit, akit a pár férfi tagja folyamatosan és rendszeresen veréssel fenyegetve és többször bántalmazással arra kényszerített, hogy neki ingyen dolgozzon és bűncselekményeket kövessen el, az azokból származó bevételt pedig neki átadja.

A férfi büntetlen előéletű élettársát gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt első fokon, jogerősen 1 év felfüggesztett börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság. A férfi azonban fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy, az ő vonatkozásában másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

A keddi tárgyaláson az ügyész arra vonatkozó indítványt terjesztett elő, hogy a vádlott cselekménye kényszermunka helyett a súlyosabb megítélésű emberkereskedelem bűntettének minősülhet, ezért az első fokú határozat hatályon kívül helyezésére tett indítványt. Erre tekintettel a Szolnoki Törvényszék a nyilvános ülést 2020. január 28-ára elnapolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában