Jászkunság

2020.02.01. 11:30

Civil járművekből figyelik a szabálytalankodókat

Az egész országra kiterjesztették a baleset-megelőzési bizottság Pofátlan(TAN)ítási akcióját.

Czakó Nóra

Civil autókkal róják az utakat a megyei rendőrök is

Forrás: ORFK-OBB

Fotó: Mihaly Dombovari

Már nemcsak a gyorshajtókat pásztázzák civil autókból a rendőrök, hanem kiszűrik a szabálytalan vezetőket is. Az ellenőrzés-sorozatot először Budapesten vezették be tavaly decemberben. Az akció fő feladata a záróvonalat vagy kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyók, a leállósávon közlekedők és a tilos jelzésen áthajtók kiszűrése volt.

A rendőrség eddig is végzett civil autóval közlekedésrendészeti ellenőrzéseket – mondta hírportálunknak Sipos Andrásné megyei rendőrségi sajtóreferens. Tavaly év végén azonban ezek kaptak egy úgynevezett gyűjtőnevet, Pofátlan(TAN)ítási akció címmel, melyet az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága kezdeményezett.

– A rendőrök a rendelkezésre álló technikai eszközökkel, menet közben vagy álló helyzetben folyamatosan ellenőrzik a forgalomban részt vevő járműveket, és a kirívó szabálysértések elkövetőit azonnal intézkedés alá vonják – fejtette ki Sipos Andrásné.

Civil autókkal róják az utakat a megyei rendőrök is
Fotó: ORFK-OBB

A fővárosban tavaly de­cemberben közel egy hónap alatt kétszáznegyven esetben szabtak ki bírságot az ellenőrzést végző járőrök. A rendőrök fedélzeti kamerákkal felszerelt autókkal végezték az ellenőrzést, így a szabálytalankodókról felvétel is készült. Az ezekből összeállított videókat a rendőrség a Youtube-csatornáján közzé is teszi. Az első részt közel félmillióan nézték meg.

Az akciót idén január elején az egész országra kiterjesztették, így már megyénkben is számíthatnak a szabályszegők váratlan hatósági intézkedésre.

– A rendőrség napi rendszerességgel végzi ezt a tevékenységet, és a megye teljes területén várható ilyen ellenőrzés. A balesetveszélyesnek értékelt utak prioritást élveznek – tudtuk meg Sipos Andrásnétól.

– A szabálysértésekről készített felvételeket a közösségi médiába is feltöltik, tanítási célzattal. Azt reméljük mindettől, hogy az akciónak köszönhetően javul a közlekedésbiztonsági helyzet, és pozitív irányba változik a közúti közlekedési kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában