Kék hírek

2020.04.25. 15:30

A többsávos körforgalomról adnak a szolnoki rendőrök tanácsokat

Az elmúlt két hónapban öt közúti közlekedési baleset történt a szolnoki Várkonyi téri körforgalomban.

police.hu

Forrás: police.hu

A legjellemzőbb baleseti okok a szabálytalan sávváltás és követési távolság be nem tartása voltak. A közlekedők esetenként megpróbálták átírni a KRESZ-t – tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletétől.

A körforgalom használata közkedvelt, hiszen meggyorsítja a haladást és egyszerű szabályok jellemzik:

  • mindig annak van elsőbbsége, aki már bent van a körforgalomban,
  • behajtásnál nem, de kihajtásnál minden esetben irányjelzőt kell használni.
  • A többsávos spirális, vagy turbó körforgalom – jellegéből adódóan – már tud zavart okozni a közlekedésben. Így van ez a szolnoki Várkonyi téri (spirális) körforgalommal is, ami – annak ellenére, hogy már jó pár éve átépítették – sok autós számára feladja a leckét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják, hogyan kell használni az ilyen körforgalmakat. A több forgalmi sávra tekintettel célszerű a behaladás előtt a tovább haladási irányt figyelembe venni, mert a körpályán nem lehet sávot váltani, és kihajtani is csak az előre kiválasztott sávból lehet. A besorolást, illetve a kihajtást jelzőtáblák valamint az úttestre felfestett útburkolati jelek segítik.

    Fotó: police.hu

    A rendőrség kéri, hogy sávtévesztés esetén, a balesetek megelőzése és a forgalom folyamatosságának megőrzése érdekében, szabálytalanul ne lépjék át a záróvonalat, inkább válasszanak másik útvonalat úti céljuk eléréséhez vagy tegyenek még egy kört a körforgalomban.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában