Kengyel

2020.07.08. 19:00

Tengeliceket, zöldikéket és csízeket „rabosított” jogtalanul

A Szolnoki Járási Ügyészség bíróság elé állított egy kengyeli férfit természetkárosítás bűntette és lopás vétsége miatt – adta hírül a megyei főügyészség.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A férfi, 2019 szeptembere és 2020 februárja között, kengyeli házának udvarára kihelyezett madárkalitkákat, és egy madzag segítségével védett madarakat fogott be és tartott egészen 2020. június 9-ig, a tettenéréséig.

Összesen tizenhárom tengelic, két zöldike és két csíz került így a birtokába. Mindhárom madárfaj védett státuszú. Természetvédelmi értékük egyedenként 25 ezer forint, az összes madáré így 425 ezer forint. Az elkövető a madarak befogására, birtokba tartására természetvédelmi hatósági engedéllyel nem rendelkezett.

A vádlott a bűncselekményeket elismerte, vallomása szerint a madárcsicsergés miatt fogta be az általa is tudottan védett madarakat. A Szolnoki Járásbíróság ez év július 7-én a vádlott bűnösségét mindkét bűncselekményben megállapította és 180 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben, illetve a lefoglalt kalitkák elkobzásáról rendelkezett. Az ítélet a kihirdetésekor jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában