Jászkunság

2020.09.21. 20:00

Fluoreszkáló karimával teszik láthatóbbá a közúti jelzőtáblákat

Több mint ezerötszázan sérültek meg gyalogos-átkelőhelyek környezetében hat év alatt, ráadásul ezek közül hetvenhét eset halálos kimenetellel végződött. Ezt a számot szeretné jelentősen csökkenteni a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ezért mintegy négyezer jelzőtáblát cserélnek le a jobb észlelhetőség érdekében a következő években országos szinten. Megyénkben eddig ötven táblát helyeztek ki huszonkét helyszínen.

Czakó Nóra

Szolnokon már huszonnyolc helyszínen cserélték sárga fluoreszkáló hátterűre a zebrát jelző táblákat

Fotó: Nagy Balázs

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a zebrákon történt gyalogoselütések száma hazánkban. Míg 2014-ben 207, addig 2019-ben már 271 ilyen balesetet regisztrált a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A legtöbb esetet meglepő módon nappali, természetes fénynél, jó látási viszonyoknál okozták a közlekedők. Míg 2018-ban 168 baleset történt nappal, addig éjszaka, működő közvilágításnál 113-at jegyeztek. Tavaly mindkét szám csökkent, nappal 149, éjszaka 95 gyalogoselütésről szerzett tudomást a társaság.

A tendencia további csökkentése érdekében, a kijelölt gyalogátkelőhelyek láthatóságát, a gyalogosok biztonságának javítását kiemelten kezeli a Magyar Közút. Ennek keretében két év alatt országosan mintegy négyezer gyalogos-átkelőhely jelzőtáblát egészítenek ki fluor-neon sárga kerettel, melyek lényegesen jobb láthatóságot, észlelhetőséget biztosítanak, ezzel védve a gyalogosokat. Első lépésként idén nyár végéig, az iskolakezdésre ezer táblát cseréltek ki a szakemberek országszerte.

Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy megyénkben összesen ötven sárga fluoreszkáló hátterű táblát helyezett ki a társaság huszonkét helyszínen. A 4-es számú főút mentén Fegyverneken és Kenderesen négyet-négyet, a 44-esen, Öcsödön szintén négyet, a 32-es és 442-es főutakon, Szolnok területén tizenkettőt. A 442-es főútra Rákóczifalva, Rákócziújfalu és Tiszaföldvár térségében is kerültek táblák, mindenhová kettő-kettő, míg Martfűre négy. Szolnokon, a 3225-ös és 4625-ös jelű összekötő utakon is tizenhat új tábla segíti a biztonságos közlekedést.

– Országosan szeretnénk folytatni a programot, így a tervek szerint jövőre a táblák kihelyezését Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nagy átmenő forgalommal rendelkező főúti szakaszokon, vagyis a 46-oson, Törökszentmiklós és Mezőtúr térségében végeznénk – számolt be hírportálunknak Pécsi Norbert Sándor.

Megyénkben tavaly és idén sem történt halálos gázolás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Balesetek azonban sajnos előfordulnak. Legutóbb augusztus 13-án Szolnokon, a Széchenyi István körúton sodortak el egy gyalogost a zebrán, aki könnyű sérülést szenvedett.

A tavalyi év végén Szolnokon és Rákócziújfaluban gyermekek is megsérültek. Előbbi esetben egy anyukát ütöttek el a gyermekével együtt egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Mindketten életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Rákócziújfaluban is a zebrán történt a baleset, de ott a gyermek horzsolásokkal megúszta az esést.

Szolnokon már huszonnyolc helyszínen cserélték sárga fluoreszkáló hátterűre a zebrát jelző táblákat
Fotó: Nagy Balázs

A rendőrség rendszeresen hangsúlyozza, hogy a gyalogosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Elütésnél gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez indokolja, hogy mind a járművezetők, mind a gyalogosok kiemelten figyeljenek egymásra.

A burkolati jeleket is újrafestik

A táblák cseréjén túl a meglévő burkolati jeleket is felújítják a szakemberek. A láthatóság növelése érdekében a szükséges helyeken még inkább odafigyelnek a növényzet, lombozat eltávolítására, és az ívben elhelyezett gyalogátkelőhelyek esetén megvizsgálják, hogy a szabad kilátás, a megállási látótávolság biztosított-e.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. Külön munkacsoport foglalkozik országos szinten azzal, hogy ne csak a közlekedők odafigyelésén, szabálykövetésén múljon a biztonságos közlekedés, hanem intézkedéseikkel megkönnyítsék azok betartását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában