Csúszós utak

2021.02.08. 14:53

Megyénkben is súlyos baleseteket okoz a figyelmetlenség

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tanácsokat ad a csúszós utakon történő balesetek elkerülése érdekében.

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

Szolnok lakott területén kívül, a 32-es számú úton, február 7-én, a kora délutáni órákban, egy 73 éves szolnoki lakos közlekedett személyautójával Újszász felől Szolnok irányába. Haladása során egy balra ívelő kanyarban kisodródott és az úttest jobb oldalán lévő vízelvezető árokba borulva, a tetejére fordulva állt nyugalmi helyzetbe. A baleset során a járművezető és utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették.

Azért mert nincs hó, még tél van!

A hőmérséklet egy napon belül is a végletek között mozoghat: hol pozitív tartományban van, hol fagypont alá esik. Az úttestek felülete – különösen az árnyékos vagy nyílt területeken – jegessé vált. A jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint a kanyarokban haladáskor is. A vezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket.

Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy egy nedves, nyálkás, avagy lefagyott útszakaszhoz érve elveszíti az uralmát a jármű vezetése felett, és lecsúszik az út menti árokba, a tetejére borul, vagy a szemközt érkező járműnek ütközhet.

A rendőrség felhívja a járművezetők és a gyalogosok figyelmét, hogy lakott területen belül és kívül egyaránt a KRESZ által engedélyezettnél lassabban és óvatosabban közlekedjenek az úttesten és a járdákon egyaránt, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

A sofőröknek körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. Tartsanak megfelelő követési távolságot az előttük haladó jármű mögött, hogy annak bármilyen okból történő váratlan manővere esetén is biztonságosan meg tudjanak állni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában