Jászkunság

2021.07.30. 17:28

Hazánkban is bevezetnék a köztudatba a „néma segélykiáltást”

A hazai közösségi felületeken is elkezdett terjedni az a segítségkérő kézjelzés, mely Kanadából indult világhódító útjára. A rendőrség szeretné bevezetni a köztudatba ezt a jelzést annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévők akár némán is tudják jelezni, ha veszélybe kerültek.

Czakó Nóra

Ducsai Tamás őrnagy mutatja a segélykérő kézmozdulatot

Forrás: Police.hu

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja, hogy figyelmeztessen másokat, beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt is, hogy azonnali segítségre van szüksége, amennyiben a körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon erre nincs lehetősége.

Ducsai Tamás őrnagy mutatja a segélykérő kézmozdulatot
Fotó: Police.hu

– A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában – mondta Ducsai Tamás őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztály Közterületi Őrszolgálati Osztály kiemelt főreferense az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

– Ha ezt a jelzést közvetlenül észleli egy rendőr, számára egyenértékű bármely, más kommunikációs csatornán tett bejelentéssel. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, ami megtanítja embertársainkat arra, hogy miként figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve.

Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni.

– Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, és általa a tudatosság felerősödik, ezért is fontos a rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése, ehhez azonban elengedhetetlen az, hogy a társadalom tagjai ezt minél szélesebb körben megismerhessék – fejtette ki.

Ducsai Tamás arról is beszélt, hogy mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják vagy nem akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt, a látencia miatt, jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények. A bántalmazottaknak azonban lehetősége van egy új eszköz használatára, a „néma segítségkiáltásra”, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól és a rendőrségtől.

– Nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék ezt a segélykérő mozdulatot, és megtegyék a szükséges lépeseket – emelte ki Ducsai Tamás.

– Ha bárki ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, hogy az érintettek jogait biztosíthassuk, és hogy a bajbajutott minél hamarabb megkaphassa a szükséges segítséget – fűzte hozzá a kiemelt főreferens.

A rendőrség azt kéri, hogy ha tárcsázza a 112-t, lehetőség szerint a következő információkat adja meg a hívásfogadó részére: a bejelentő neve, telefonszáma; hol tapasztalta a segélykérést; hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő); felmerül-e közvetlen életveszély; látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott); valamint személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában