Bűncselekmény

2021.07.13. 13:30

Nem jogerősen életfogytiglant kapott a rákóczifalvai sorozatgyilkos

A fiatalember és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

Dr. Nádor Zoltán bíró kedden, első fokon, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést mért arra a büntetett előéletű rákóczifalvai fiatalemberre, aki megölt három férfit 2017 decembere és 2018 februárja között. A gyulai büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott vádlott kivetítőn keresztül hallgatta végig a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében elhangzott ítéletet és az azt követő indoklást.

A bíró az elítéltet a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből is kizárta, illetve kötelezte őt a több mint nyolcmillió forintos perköltség megtérítésére is.

A vádlott különösebb indok nélkül ölt. Az áldozatoknak mindössze az volt a „bűne”, hogy támadójuk hívatlanul megjelent otthonaikban, és amikor kiutasították őt a házból, a szitkokat nem csak rá, hanem az anyjára is szórták. A fiatalember ököllel és sörösüvegekkel ütötte verte fejüket, taposta mellüket és nyakukat, amíg azok mozdulni voltak képesek. Egyik áldozatáról lehúzta a csizmáját, másoktól ruhaneműket, illatszert, élelmiszereket vett magához, melyeket eltulajdonított.

Nádor bíró indoklásában az igazságügyi orvosszakértői véleményekre is emlékeztetett. Aszerint a vádlott skizoid hajlamú, értelmi és érzelmi intelligenciája alacsony, indulat-vezérelhető, beszűkülten látja a világot. S bár az őt felnevelő környezet több szempontból, elsősorban értelmileg és pszichésen is szegényes lehetett, azonban tudatában volt és van annak, hogy mit tesz.

A szakértő megállapította, hogy a fiatalember karján található tetoválás „A mentalista” című amerikai pszichothriller-filmsorozat „Red John” sorozatgyilkos szimbólumát ábrázolja, a vérrel festett mosolygós arcot. Ezért arra is talált összefüggést, hogy a vádlott e krimi-filmsorozat függőjeként a létét soha fel nem fedő, „elfoghatatlan” gyilkostól meríthetett tematikákat, cselekvési folyamatokat saját tetteihez.

A szakértő végkövetkeztetése, hogy a fiatalember szellemi és lelki beszűkülése ellenére büntetőjogi szempontból felelősségre vonható. Arra is utalást tett, hogy a vádlott robbanásszerű indulati rohamai akár a későbbiekben is súlyos bűncselekményekre késztethetik.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette. A fiatalember és védője azonban elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. A határozat így nem jogerős, az ügy másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán zárulhat le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában