Bűnmegelőzés

2021.09.14. 17:00

A telefonos csalókra hívja fel a figyelmet a megyei rendőrség

A telefonáló csaló sokszor állítja azt, hogy bajban van, majd pénzt kér a leendő áldozatától.

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

A csalók újabb módszereik mellett időnként visszatérő jelleggel a régebbi jól bevált trükköket is előveszik, hogy pénzt szerezzenek – olvasható a megyei rendőr-főkapitányság közleményében. Továbbra is igen gyakran előfordul, hogy idős embereket azzal hívnak fel telefonon, hogy hozzátartozójuk – gyermekük, unokájuk – bajba kerül. A hívó fél általában egy ismerősnek, közeli barátnak adja ki magát, aki segíteni szeretne a bajba jutotton. A telefonáló ezután arra kéri a leendő áldozatát, hogy pénzt utaljon, adjon át számára, hogy ő majd azt továbbítja a nehéz helyzetbe került rokonhoz, vagy a már említett egyenlegfeltöltést kérik a sértettől.

A telefonos csalók legutóbb Jászberényben próbálkoztak, ezúttal sikertelenül. A sértett arról számolt be, hogy az esti órákban kapott egy telefonhívást, amelyben a vonal túlsó végén lévő személy közvetlen családtagként mutatkozott be. A hívó azt állította, hogy bűncselekmény elkövetése miatt letartóztatták és csak egy bizonyos összeg ellenében engedik szabadon. A felhívott időskorú jelezte, hogy a kért összeget csak másnap tudja összeszedni, ezért visszahívást kért. Időközben megbizonyosodott róla, hogy az említett családtagja nincs letartóztatva és nem is telefonált, így az is kiderült, hogy csalók keresték meg.

A rendőrség kéri, fogadják meg tanácsainkat:

  • Ha ilyen telefonhívást kapnak, járjanak utána, hogy valóban baj van-e: tegyék le a telefont, majd hívják fel a hozzátartozójukat, akire hivatkoztak! Amennyiben nem érik el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, akkor próbáljanak kapcsolatot teremteni valamelyik közeli hozzátartozójával, ismerősével, és rajta keresztül tisztázzák a történteket!
  • Soha ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
  • Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket, hogy valóban az Önök hozzátartozójáról van-e szó!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánéletükről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Személyes és bankkártya adataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
  • Amennyiben továbbra is kétségeik vannak a hívás valódiságát illetően vagy a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítsék a rendőrséget a 112 központi segélyhívó számon!
  • A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszerek ismeretében és tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a próbálkozó csalóknak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában