TISZAVÁRKONY / SZOLNOK

2021.10.28. 16:56

Jelentősen súlyosbította helyzetét a párját meggyilkoló nő

Közel nyolc hónappal ezelőtt, március 6-án este halálra késelte élettársát egy 44 esztendős nő Tiszavárkonyban. Csütörtökön előkészítő ülést tartottak az ügyben a Szolnoki Törvényszéken, mely nem vezetett eredményre. Dr. Pongrácz Zsolt bíró ezért tárgyalás-sorozaton zajló bizonyítási eljárás lefolytatását rendelte el, amely azon nyomban meg is kezdődött.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros Géza

„Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”. Lehetne ez a közmondás is a tanulsága a tárgyalásra „ítéltetett” büntetőügynek. Balázsné dr. Busku Terézia ügyész asszony felindulásból elkövetett emberölés miatt tíz év börtönben letöltendő szabadságvesztést indítványozott az előkészítő ülésen a gyilkosságot beismerő nő büntetésére vonatkozóan. Ráadásul úgy, hogy a vádlott a büntetésének kétharmadnyi letöltése után akár szabadulhatott is volna.

A nő azonban túlzónak találta a kirótt tíz esztendőt, ezért rendelte el a bíró a tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás megtartását. A vádlott a vallomásában a sértett felé irányuló elijesztésre és önvédelemre hivatkozik. Mint állítja, élettársa megtámadta, ezért kapta fel az asztalról a konyhakést, és döfte meg párját, s halt meg a véletlen folytán. A vád képviselője azonban ízekre szedte a nő bizonyságtételét.

A megkezdett tárgyaláson felolvasott orvosszakértői megállapítások, a helyszíni szemlén készített fotók alapján ugyanis az (is) valószínűsíthető, hogy a veszekedő pár férfi tagját érték inkább az ütlegelések a késelést megelőzően.

Az is a vádlott őszinteségét ássa alá, hogy miként védekezik a „bántalmazott” akképp, hogy nem csupán elölről, hanem hátulról is több alkalommal megszúrja a felé közeledő támadóját(?). A nő a tárgyaláson egyre zavarodottabban előadott védekezése inkább tűnt maga ellen irányuló súlyosbító körülmények halmazának.

Mint ismeretes, a vádlott ez év március 6-án este 8 óra körül késsel többször megszúrta élettársát. Az asszony cselekményét követően édesanyjához sietett, aki értesítette a mentőszolgálatot, azonban a sértett életét már nem tudták megmenteni. A vádlott a kést a szomszédos lakóház ereszcsatornájába rejtette.

A pár évek óta együtt élt, italozó életmódot folytattak, alkalmi munkából és kéregetésből éltek. Számos furcsaság gazdagítja az ügyet. Az elhunyt élettárs a nő húgának volt egykoron a párja. A férfi pedig azzal vádolta kedvesét, hogy a háta mögött az öccsével szerelmeskedett. A nő öt gyermekéből három már felnőttkorú, a két kisebbik közül pedig az egyik az apjával él, a másikat pedig örökbe adta…

A tárgyalás szakértők és tanúk meghallgatásával jövő februárban folytatódik.

Négy év után négy év helyett hét év fegyház is kinéz

Az említett tiszavárkonyi emberölés ügyében zajló tárgyalással majd’ egy időben hirdették ki a Szolnoki Törvényszéken a felfegyverkezetten elkövetett emberrablás miatt évek óta zajló büntetőügyben megszületett második elsőfokú ítéletet. Az elsőt ugyanis, amelyen a vádlott férfi másod fokon is 4 év fegyházbüntetést kapott, hatályon kívül helyezte a fellebbvitel.

A vádlott még 2017. október 2-án délután 150 ezer forintot követelt egy elmaradt szobafestés-munkája miatt a sértettől, aki a vád szerint fél napra bezárt egy jászberényi ingatlanba, s ott puszta kézzel és seprűnyéllel bántalmazott. Dr. Ivanov Dömötör Gyula csütörtökön hét év fegyházbüntetést szabott ki a férfire, aki a határozat kihirdetését folyamatosan megzavarta. Egyidejűleg elrendelte a bűnügyi felügyeletét a fellebbezések miatt az ügyben ismételten másod fokon eljáró Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában