Riasztás

2022.03.10. 18:33

Második világháborús robbanótestet találtak Abonyban

Egyelőre nem tudni, hogyan került a robbanótest egy gallyrakás tetejére.

Hartai Gergely

Fotó: Abony sajtó

A Tisztítsuk meg az országot programban számolják fel Abonyban az illegális hulladéklerakókat. Csütörtökön a hulladékot gyűjtő munkatársak egy aknavető gránátra bukkantak a szemétkupacban – osztotta meg a megdöbbentő hírt Facebook-oldalán az abonyi önkormányzat. Délelőtti bejegyzésükben arról is beszámoltak, hogy a megtalálásról értesítették a közterület-felügyelet munkatársait és a rendőrséget, akik azonnal a helyszínre érkeztek. A Szamóca utca végén lévő nádasban fellelt robbanótestet körbe kerítették, majd a tűzszerészekre vártak. 

Lőrinczy Veronika városházi sajtóreferens kora délután arról számolt be hírportálunknak, hogy a szerkezetet délelőtt fél 10 körül találták meg. Az aknavető gránát ugyanakkor vélhetően nem ott ért földet egykor, ahol megtalálták, hanem más módon került a területre.
Ezt abból gondoljuk, hogy egy gallyrakás tetejére helyezték a robbanótestet, majd ágakkal takarták be. Eszerint valaki a nádasba vihette... – vélekedett a szóvivő.


Az eset körülményeiről és a robbanóeszközről a Magyar Honvédséget is megkérdeztük. Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje megerősítette, hogy az abonyi Szamóca utcában csütörtök délelőtt szemétszedési akció során feltételezett robbanótestre bukkantak az ott dolgozók. A helyszínre érkezett tűzszerészjárőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 82 milliméteres aknavető gránát került elő a szeméthalom aljáról. 

Az robbanóeszköz szállítható állapotban volt, így el is vitték azt a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából. Állampolgári korlátozások bevezetésére nem volt szükség a műveletek során – tudtuk meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában