Simon Csaba

2023.02.19. 06:55

Már évtizedekkel ezelőtt hivatást választott a Jászkunság új vezető mentőtisztje

Bár eredetileg orvosi pályára készült Simon Csaba, a mentőállomásra belépve olyan miliő ragadta magával, ami azóta sem engedte. A kilencvenes évek vége óta kisebb kihagyásokkal Szolnokon dolgozik. Novemberben nevezték ki Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vezető mentőtisztjének. Az elmúlt hónapokban gyorsan belerázódott a kihívásokkal teli munkába.

P. Pusztai Nóra

Simon Csabát, a vármegyei vezető mentőtisztet teendői zömmel az irodához kötik, de továbbra is végzi a szívéhez legközelebb álló feladatot, a betegellátást

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Simon Csaba, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vezető mentőtisztje a kilencvenes évek végén lépett be először a szolnoki mentőállomásra. A hangulat és a fogadtatás olyannyira magával ragadta, hogy azóta is az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozik.

– Az érettségit követően, a sikertelen orvosi egyetemi felvételim után 1999-ben jelentkeztem mentőápoló képzésre. Az első gyakorlati napom után – melyet a szolnoki mentőállomáson töltöttem – már nem volt számomra kétséges, hogy ez lesz az én hivatásom. 

2000. június 1-én elkezdhettem dolgozni mentőápolóként és még az év szeptemberében jelentkeztem a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karára, ahol 2004-ben mentőtiszti diplomát szereztem. Azóta kivonuló mentőtisztként tevékenykedem. Amikor a riasztásra indulunk és szól a sziréna, a száguldás, de elsősorban maga a betegellátás olyan érzés, ami semmihez sem fogható 

– mondta Simon Csaba.

Kunszentmártoni néhány éves kitérő után ismét Szolnokra került, munkájára hivatásként tekint, szerinte kétségkívül komoly felelősséggel jár, gyakran kritikus helyzetben gyorsan gondolkodni és határozott, jó döntést hozni.

Csapatban dolgozunk, a mentés team munka. Mikor segíteni tudunk egy kritikus, súlyos állapotú emberen, aki a mi és a kórházi dolgozók gyógyító tevékenysége után később szembe jön velünk az utcán, az igazán felemelő érzés 

– emelte ki.

A hivatásának viszont van árnyoldala is.

El kell fogadnunk, hogy nem vagyunk mindenhatók, nem tudunk mindenkin segíteni. A legnehezebb dolog a mentésben, hogy ezeket az élményeket megtanuljuk úgy kezelni, hogy abból sem a szeretteinknek, sem nekünk nem lehet kárunk. Szerencsére azokkal a barátaimmal, akik hasonló munkát végeznek ezeket az érzéseket meg tudjuk beszélni, így könnyebb. A feleségem is partner ebben 

– utalt a nehézségek, veszteségek feldolgozására.

Számtalan emlékezetes esettel találkozott az elmúlt évek során. Szerinte egy-egy súlyos baleset, melyek felszámolásában részt vett mindig maradandó emlék. 

– De sokszor eszembe jut az első szülés, melyet bajtársaimmal levezettünk, ami egy szolnoki benzinkút parkolójában történt – tette hozzá mosolyogva.

A tapasztalatait a következő generációknak is átadja, 2006 óta részt vesz a betanuló dolgozók képzésében, vizsgáztatásában. Az évek alatt bejárta a vármegye összes esetkocsis mentőállomását, ismeri az ellátási területeket, azok problémáit. A megoldási lehetőségek felvázolásában sokat számít kreativitása, tapasztalata. A szolnoki mentőállomás élére 2020. áprilisában nevezték ki.

– Ez nagyjából egybeesett a koronavírus miatti pandémia kezdetével. A mindennapi teendők mellett sok, nem szorosan a mentéshez kapcsolódó feladattal szembesültünk, amelyek eredményes megoldásához nélkülözhetetlen volt a jól szervezett csapatmunka. Ez az időszak komoly kihívás volt számomra, hiszen párhuzamosan zajlott az állomásvezetői feladatok megtanulásával és végrehajtásával – emlékezett vissza.

Az akadályokat jól vette, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2022. júniusától megbízott vármegyei vezető mentőtisztként folytathatta a munkáját. A korábbi vezető, Kardos József nyugdíjbavonulása után novemberben ötéves kinevezést kapott.

– Jelenlegi feladatom: átlátni, szervezni a vármegye mentését, döntően irodai munka. Az elkészült szolgálati beosztásokat ellenőrzöm, szabadságokat, munkaórákat számolok, tervezek, illetve összegzek. Mindezek mellett persze továbbra is végzem a szívemhez legközelebb álló feladatot, a betegellátást – foglalta össze feladatait Simon Csaba.

Mindig a megoldást keresi

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéhez tizenhat mentőállomás és az irányítócsoport tartozik.

– Minden héten meglátogatok egy mentőállomást, amely során ellenőrzést végzek. Egyik fontos elvárás, hogy reggel 6 és 22 óra között egy percen belül, 22 órától 6-ig két percen belül kivonuljanak a riasztott mentőegységek. Ezeket próbariasztással tudjuk ellenőrizni. Másik a mentőautók állapotának az áttekintése. De a személyes találkozásokkor nagy gondot fordítok arra, hogy az ellenőrzés végén időt töltsek bajtársaimmal, beszélgessünk. Így ők is el tudják mondani gondolataikat, problémáikat, megkeresve azokra a megfelelő megoldást – számolt be munkájáról Simon Csaba. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában