Jászkunság

2023.03.26. 08:30

El a vezetékektől! Körültekintően végezzünk földmunkákat!

Beköszöntött a tavasz, megkezdődnek a munkák a kertekben, a földeken és a közterületeken. Az esetlegesen nem kellő odafigyeléssel végzett munkákkal megnő a gázvezetékek, és a villamos vezetékek megsértésének, rongálásának kockázata, ami balesetveszélyes helyzetet is eredményezhet. A szolgáltató a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Minden évben sok olyan eset történik, amikor mezőgazdasági gépek vagy földmunkagépek gázvezetéket, villamos kábelt vágnak át, szakítanak el, ezzel akár több órán tartó üzemzavart és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek az esetek odafigyeléssel és előzetes közmű-egyeztetéssel megelőzhetők.

Az OPUS TIGÁZ Zrt. tájékoztatása szerint, a társaság működési területén 2022-ben 590 esetben történt kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavar. Ebből adóan több mint 660 óra gázszünet alakult ki, ami 13 690 fogyasztót érintett. Az esetek üzemzavarral járó kellemetlenségeken túl akár élet- és balesetveszélyes helyzetet is eredményezhetnek.

– Előkertek és egyéb földterületek gépi kaszálása, gyomtalanítása során a gázvezeték felszínre kivezetett része sérülhet meg, amely gázszivárgással, sőt gázömléssel járhat. Külterületi vezetékek nyomvonalán gépi fúrást alkalmazva fennáll a kockázata a föld alatti vezetékek rongálásának.

Avarégetés esetén, amennyiben a területen lévő felállás és elzáró szerelvény, valamint a védőcsőben kivezetett műanyagcső megsérül és a hő hatására megolvad, a keletkező résen kiáramló gáz meggyulladhat.

– Akár közép-, akár nagynyomású vezetékek érintettek a károkozásoknál, már rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű gáz juthat a levegőbe, amely közvetlen veszélyt jelent a környezetre, a hibaelhárítás pedig akár több órára korlátozhatja a felhasználókat a szolgáltatáshoz való hozzáférésben – sorolta a lehetséges veszélyeket a szolgáltató.

A munkálatok során elektromos hálózatokban is keletkezhetnek üzemzavarok. Az OPUS TITÁSZ Zrt. kis- és középfeszültségű hálózatain 106 alkalommal történt kültéri munkavégzéshez köthető üzemzavar vagy rongálás 2022-ben Nyíregyháza, Szolnok és Debrecen térségeiben. A szolgáltató közlése szerint ezek jelentős része áramkimaradáshoz is vezetett, a kialakult üzemszünetben összesen 68 060 fogyasztó volt érintett.

– Sok esetben sérülnek meg oszlopok, kábelek és transzformátorok a földmunka, vagy akár faültetés során, de az építkezések és az útépítések alkalmával is gyakran szakítanak el vezetékeket, valamint rendszeresen előfordul, hogy a hálózatokat az illegálisan végzett favágások során rongálják meg.

Ezek a balesetek az anyagi károkozás és az akár hosszú ideig tartó, több száz, vagy akár több ezer otthont érintő üzemzavarok mellett személyi sérülésekhez is vezethetnek

– írta az áramszolgáltató.

Ha baj van, hívjuk a szolgáltatót!

Építkezés, bármely földmunka megkezdése előtt fontos a munkaterületi gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek nyomvonalának ismerete. Amennyiben külső vállalkozóra bízzuk a kültéri munkákat, tájékoztassuk a felelős személyt a felszíni kivezetések elhelyezkedéséről.

Már a tervezési szakaszban szükséges egyeztetni a közműszolgáltatókkal, és amennyiben a munka engedélykötelességéről adnak tájékoztatást, az illetékes elosztói engedélyessel szükséges felvenni a kapcsolatot egyeztetés céljából. Ha mégis bekövetkezett a gázvezeték sérülése, villanyvezeték vagy bármilyen áramszolgáltatói berendezés sérült meg, azonnal hívjuk az illetékes szolgáltatót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában