Nincs alkatrész

2023.03.11. 06:55

Nagyobb a baj, mint gondolták: nem tudják felújítani a tűzoltóautót Tiszaföldváron

Nyolc-tízmillió forintba kerülne a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság autójának karbantartása, ráadásul szerviz sincs, amelyik el merné vállalni a munkát.

P. Pusztai Nóra

Nyolc-tízmillió forintba kerülne, hogy a 29 esztendős tűzoltóautó még sokáig száguldhasson

Forrás: Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság Facebook-oldala

A helyi önkormányzati tűzoltóságnak jelenleg két autója van, az egyiket még tél végén vitték szervizbe, hogy elvégeztessék a szükséges karbantartási feladatokat. Mivel nem maradhatnak autó nélkül, így meg kellett várni, míg azzal elkészülnek a szerelők, és csak utána küldhették a fő gépjárművet is a szakemberhez.

– 29 éves az autó, sajnos 8-10 millió forint lenne a felújítás, ha egyáltalán kapható lenne hozzá alkatrész. De az is gondot okoz, hogy nincs szerviz, amelyek el merné vállalni, mert az alkatrész beszerzésére annyi időt és energiát kell fordítani, hogy azt már nem akarják rászánni – részletezte a felmerülő problémát Fábián Attila Nándor, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője.

Megoldás lehetne, hogy egy ugyanilyen autót vásárolnak nyugatról, és a kettőből építenek egyet, de ettől a kora és az alkatrész-ellátás ugyanaz maradna...

És mivel zömmel vízhiányos területeken dolgoznak, ezért olyanra van szükségük, ami négyezer liter vizet is el tud szállítani. 

Körbenéztünk a piacon, a húsz év körüli autók 50-60 millió forintba kerülnek, egy új 200 millió felett van. Az állam viszont nem biztosít erre fedezetet, ahogy pályázatok sincsenek

– szólt a helyzetükről.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a képviselő- testület a költségvetés egyeztetésekor úgy döntött, hogy a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság támogatására 5 millió forintot különít el, de ebből a működést is fedezniük kell.

A tartalékautó szervizelése nemrég fejeződött be
Forrás: Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság Facebook-oldala

Németh Ádámtól, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, az önkormányzati tűzoltóságok önállóan gazdálkodó szervezetként a szabadpiacról, bel- és külföldről egyaránt beszerezhetik a tűzoltó gépjárművet, amennyiben anyagi lehetőségük ezt megengedi.

– Az adásvétel folyamata nem különbözik egy átlagos személyautó procedúrájától. Fontos ugyanakkor, hogy a használni kívánt gépjárműnek meg kell felelnie a hatályos magyarországi jogszabályoknak – emelte ki.

Hozzátette: korábban gyakorlat volt, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerv az általa tovább használni nem kívánt gépkocsikat átadta az arra igényt formáló önkormányzati tűzoltóságoknak vagy önkéntes tűzoltó egyesületeknek, de az igazgatóságnak jelenleg ilyen gépjárműve nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában