Prevenció

2023.04.13. 11:30

Az interneten leselkedő veszélyekről beszéltek a diákoknak Törökszentmiklóson

A tudatos és biztonságos internethasználattal a visszaélések megelőzhetőek! A törökszentmiklósi prevenciós szakember diákoknak tartott előadást.

P. Pusztai Nóra

A prevenciós szakember beszélt a diákoknak az online vásárlás, online ismerkedés, online bankolás és posztolás veszélyeiről is

Forrás: Police.hu

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója április 12-én, a Bűnmegelőzés Napján két törökszentmiklósi középiskolában tartott prevenciós foglalkozást 35 fiatalnak, a biztonságos internethasználat, az online tér veszélyei és az internetes bűncselekmények esetében – olvasható a police.hu-n. 

A prevenciós szakember beszélt a diákoknak az online vásárlás, ismerkedés, bankolás és posztolás veszélyeiről, az internetfüggőségről, a személyes és bankkártya adatok biztonságáról, azok védelmének fontosságáról. A témához kapcsolódóan prevenciós kisfilmeket is megtekintettek, valamint megtörtént bűnügyi eseményeket is hallhattak.

Az internet a számtalan előnye mellett veszélyeket is a rejt a felhasználóknak. A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Az előadó tájékoztatta a tanulókat a Kiberpajzs projektről, amelynek célja az állampolgárok digitális pénzügyi tudatosságának fejlesztése.

Elmondta, hogy az online térben elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt az Országos Rendőr-főkapitányság közös összefogást kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével KiberPajzs néven. Az együttműködőkhöz az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában