Bombariadók

2023.04.19. 06:55

Idén már kétszer fenyegettek robbantással a Jászkunságban – több évre börtönbe zárhatják az elkövetőket

„Ezernyi magyar gyerek vére fog a levegőbe repülni...” – ezekkel a szavakkal fenyegetett meg nyolc állami iskolát a közelmúltban egy 15 éves zalaegerszegi fiú, akit hamar elfogtak a rendőrök. Amellett, hogy a bombariadók félelmet keltenek, fennakadást is okoznak az adott intézmény működésében, ráadásul a rendőrség erőit és idejét is lekötik a pánikkeltő üzenetek. Éppen ezért több év szabadságvesztés járhat a sokszor bosszúvágyból vagy diákcsínyből elkövetett tettért.

M. R. E.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Robbantással és gyújtogatással is riogattak már közintézményt, pénzintézetet, postát és orvosi rendelőt is vármegyénkben, mint kiderült, a fenyegetések hátterében harag, vagy diákcsíny állt. 

– Vármegyénkben nem jellemzőek a bombariadós esetek. Míg tavaly egy, idén eddig két nyomozás indult bombafenyegetésekkel összefüggésben. A nyomozóhatóság a jogsértések feltételezett elkövetőit mindegyik esetben gyanúsítottként hallgatta ki – tájékoztatta hírportálunkat Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

Mint elmondta, ez a magatartás közveszéllyel fenyegetésnek minősül, így büntetési tétele alapesetben három évig, minősített esetben öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

– A rendőrség minden esetben komolyan veszi az ilyen jellegű telefonálásokat, hiszen a személy- és vagyonbiztonság prioritást élvez. Ilyen fenyegetés esetén a törvényben meghatározottak szerint, szigorú protokoll alapján járnak el a rendőrök. Az érintett épületet kiürítik, majd átvizsgálják – tette hozzá a szóvivő. 

Gazdátlan csomag miatt is volt már bombariadó 

Tavaly márciusban egy gazdátlan táska okozott pánikot a szolnoki Jubileum téren. A csomagot a tér egyik buszmegállójának padján hagyták. Megtalálója rögtön értesítette a Szolnoki Rendőrkapitányság Vasúti Rendőrőrs szolgálatban lévő munkatársát.

A bejelentést követően a rendőrök 100 méteres körzetben lezárták az érintett területet a járműforgalom és a gyalogosok elől. A Készenléti Rendőrség tűzszerészei megvizsgálták a csomagot, melyben végül közveszélyt okozó tárgyat, eszközt nem találtak.      

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában