Felélesztett akta

2023.05.16. 13:55

A cserkeszőlői alpolgármester lett a csépai gyilkossági per fontos tanúja

Rendkívül fontos tárgyalási napot tartottak a Szolnoki Törvényszéken kedden. A 2008-ban Csépán történt gyilkosság kapcsán Horváth Attila volt vállalkozó, Cserkeszőlő jelenlegi alpolgármestere fontos tanú lett.

Mészáros Géza

A cserkeszőlői alpolgármester, Horváth Attila (középen) fontos láncszeme a csépai emberölésben zajló bizonyítási eljárásnak

Fotó: Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség tavaly nyáron emelt vádat két negyvenes éveiben járó öcsödi férfivel szemben nyereségvágyból, társtettesként elkövetett emberölés miatt. Tavaly novemberben az első rendű vádlott beismerte tettét, elismerte, hogy társával együtt ölt, majd pedig elfogadta az ügyész által indítványozott tizennégy és fél éves fegyházbüntetést. A másod rendű vádlott viszont máig tagadja bűnösségét, vallomást azonban nem tesz, ezért ügyvédjei igyekeznek kihúzni őt a slamasztikából…

A vádirat szerint 2008. november 21-én éjjel megöltek egy 79 esztendős asszonyt Csépán, Béke utcai házában. A nőt a támadói egy órán át hiába bántalmazták és vallatták, nem árulta el, hol rejtette el értékeit. Végül belehalt sérüléseibe. A tettesek két gyűrűvel, az áldozat füléből kiszedett aranykarikákkal és mindössze ezer forinttal távoztak a helyszínről. A megyei rendőr-kapitányság nyomozói akkor két évig vizsgálódtak az ügyben, majd felfüggesztették az eljárást. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai azonban tizennégy évvel később felélesztették a döglött aktát, és a feltárt bizonyítékok ismeretében az ügyészség megvádolta a két feltételezett elkövetőt a rablógyilkossággal.

A keddi tárgyalási napon dr. Nádor Zoltán bíró elrendelte azoknak a videófelvételeknek a levetítését, melyek a gyilkosság idején, a cserkeszőlői Karaván sörözőben készültek. Az ügyben tanúként hallgatták meg a vendéglátóhely üzemeltetőjét, valamint a kamerarendszert akkoriban telepítő Horváth Attilát, Cserkeszőlő jelenlegi alpolgármesterét. Ő akkor vállalkozóként dolgozott, és műszaki termékek kereskedelmével, telepítésével foglalkozott. 

Vallomása szerint a Karaván sörözőben igen precíz rendszert állított be, olyat, amely nem csupán napra, de másodpercre pontosan rögzítette a helyiségben történteket. Például azt is, hogy a másod rendű vádlott mely időszakban jelent meg a söröző játékgépeinél. Ezek alapján a védelem szerint védencük nem lehetett jelen a gyilkosságnál, míg a vád arra talált bizonyítékokat, hogy a férfi autójával nyugodtan bejárhatta az Öcsöd–Csépa–Cserkeszőlő háromszöget az emberölés idején.

Öcsöd a két feltételezett tettes lakhelye és kiindulópontja, Csépa pedig a brutális gyilkosság helyszíne. Cserkeszőlő és a kamerákkal felszerelt Karaván söröző a másod rendű vádlott „alibije”. Hogy Nádor bíró milyen következtetéseket von le a videókból, azt majd a várhatóan nyárra tehető ítélethirdetéskor megtudjuk.

A keddi tárgyaláson a Kunszentmártoni Rendőr-kapitányság bűnügyi technikusát is tanúként hallgatták meg. Őt a helyszínen talált ujjlenyomatok miatt kérdezték. Elmondta, hogy a meggyilkolt asszonynál megtalálták egy Csávóka becenevű fiatalember ujjlenyomatát. Ő közeli rokona volt a másod rendű vádlott feleségének, és talán ő adhatta a tippet a kétfős öcsödi bandának, hogy az idős asszonynak rengeteg dugi pénze van. Csávóka egyébként 2009-ben vízbe fulladt, ezért az ő koronatanúságára nincsen már lehetőség…

Az ügy érdekessége még, hogy a másodrendű vádlottat a gyilkosság idején, 2008. november 20-án, éjfél tájban, a Béke utca közelében járőröző rendőrök igazoltatták. Ám ennek jelentőségét csak tizennégy év után ismerték fel a nyomozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában