Pluszpénz

2023.05.11. 07:00

Pályázhatnak az önkéntes mentőszervezetek, a Jászkunságba is érkezhet a forrásból

Pénzhez juthatnak az önkéntes mentőszervezetek, üzemanyagra, eszközökkel kapcsolatos kiadásoka és oktatásra is kérhetnek összegeket a katasztrófavédelemtől.

Kovács Berta

Forrás: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

A korábbi évekhez hasonlóan idén is pályázhatnak az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására. A katasztrófavédelem központi költségvetésből finanszírozza a támogatást. A rendelkezésre álló összesen 700 millió forintból 100 milliót osztanak szét a mentőszervezetek között – tudtuk meg Németh Ádámtól, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Az önkéntes csoportok megalakítását és szervezett keretek között történű működtetését több mint tíz éve kezdeményezte a katasztrófavédelem. 

A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek a hivatásosok irányításával hatékonyan működni. 

Az önkéntes mentőszervezetek révén bevonásával emelkedik azok létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen. E szervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett. 

Tavaly több mint kétezer-hatszáz katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban szükség van kor kihívásainak megfelelő eszközökre is. 

Idén ezért többek között üzemanyagra, kötelező biztosításra, műszaki vizsgára, alkatrészre, üzemeltetésre, karbantartásra, illetve oktatásra költhetik az elnyert összeget a szervezetek. A pályázatokat harminc napon belül lehet benyújtani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában