Projektzáró

2024.05.21. 17:26

Fejlesztési dömping: közel félmilliárd forint értékű beruházásokat adtak át Pusztamonostoron – videóval

Négy projekt zárórendezvényét tartották kedden Pusztamonostoron. A projektek a Top Plusz, illetve a Magyar Falu Program keretein belül valósultak meg.

Illés Anita

Mérföldkőnek számító fejlesztések átadására gyűltek össze a meghívottak kedden délelőtt Pusztamonostoron, a megszépült Balázsovich Oszkár Közösségi Színtér termében. A település épített értékei közül kiemelkedik Balázsovich Oszkár 19. század utolsó negyedében épült kastélya, ami jelenleg művelődési házként és könyvtárként funkcionál. A hosszú idő óta leromlott állapotú épület már igazán megérett a felújításra. Épületenergetikai korszerűsítése a TOP Plusz keretében valósult meg mintegy 121 millió vissza nem térítendő támogatásból. Őrizve az épület eredeti jellegét, a múlt és jelen találkozásával különleges atmoszféra hatja át a tereket. 

 Pályázati forrásból több utca megújult, a projektet kedden adták át
Fotó: Pesti József

Kardos Veronika polgármester köszöntőjében részletes tájékoztatott adott az elvégzett munkálatokról, mely során megvalósult az épület külső határoló szerkezeteinek hőszigetelése, vakolása, a régi homlokzati nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, hőszivattyús rendszer kiépítése, valamint az épület akadálymentesítése. 

– A beruházással párhuzamosan saját költségvetési forrásból megrendeltük az épület villámvédelmi rendszerének kiépítését és a mosdó felújítását, összesen kilencmillió forint értékben. Az önkormányzat folyamatosan igyekszik a rendszeres, tervezhető kiadásait rövid távon racionalizálni, stabilan csökkenteni. Mivel az intézmények fenntartása magas terhet ró a a település költségvetésére, folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket. Bízom benne, hogy a jövőben lehetőségünk lesz napelemeket telepíteni a művelődési ház és az óvoda tetejére, valamint felújíthatjuk a konyhát is. Hamarosan a Magyar Falu Program támogatásából és önerőből a művelődési ház nagyterme is megszépül, a Pusztamonostorért Alapítvány pedig a hátsó terasz felújítására nyert támogatást – beszélt a tervekről a polgármester. 

Az ünnepségen további három beruházást adtak át. 

Befejeződött a belterületi utak fejlesztése TOP Plusz-os projekt, mely során közel 135 millió forintból újult meg a Rákóczi út egy szakasza, továbbá megvalósult a Monostor, a Malom, a József Attila, az Arany János, az Iskola, a Lehel, a Diófa, az Ady Endre utca aszfaltozása összesen 2,4 kilométer hosszan. 

Ezzel az aszfaltozott önkormányzati utak aránya jelenleg körülbelül ötven százalékos a településen. 

Még tizenkilenc utca van, amit aszfaltburkolattal szeretnének ellátni. Ebből tizenegy utcában már elkészült a zúzott köves útalap, de még így is nyolc földút van a településen. Sikeresen zárták a Pusztamonostor belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése elnevezésű TOP-os beruházást is, mely 200 millió forint támogatásban részesült. 

Kardos Veronika végül az önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztéséről számolt be. 

Erre a célra mintegy hárommillió forintot biztosított a Magyar Falu Program

– mondta Kardos Veronika.

– Ez az összeg azonban nem fedezte a teljes körű felújítás költségeit, ezért a temetőt üzemeltető Selena Kft. ügyvezetője vállalta a ravatalozó belső rendbetételét. Az önkormányzat pedig a külső felújításhoz biztosított forrást. Elek Krisztián alpolgármester koordinálásával, a Pusztamonostoriak Kreatív Szervezőcsapata önkénteseivel a ravatalozó épületének külső festése, a kerékpártárolók javítása és a kerítés festése is megvalósult – részletezte a polgármester, majd megköszönte mindazoknak a munkáját, segítségét, akik hozzájárultak a projektek sikeres megvalósításához. 

Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Pócs János országgyűlési képviselő és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, méltatva az önkormányzat partnerségét, a megvalósított beruházások sikereit. A rendezvényt zenés, táncos, verses előadások gazdagították. A szalagátvágást követően Percz László emeritus jászkapitány mondott megható pohárköszöntőt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában