Csat(t)lakozz!

2023.07.19. 11:02

Jászkunsági hírességekkel is a biztonsági öv használatára buzdítana a rendőrség

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is bekapcsolódott a rendőrség Csat(t)lakozz! néven indított kezdeményezéséhez, amely a közlekedésbiztonság javítását célozza. A felhíváshoz vármegyei hírességek, sportolók, színészek, közéleti szereplők és a lakosság is csatlakozhatnak.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

CSAT(T)LAKOZZ! néven országos kampányt indított a magyar rendőrség, melyben a biztonsági öv, és a gyermekülés helyes használatára és fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság felkérésére a Közlekedéstudományi Intézet felmérte a biztonsági öv használati arányát, melynek végeredménye az volt, hogy Magyarországon az övhasználati hajlandóság aránya jelentősen elmarad a legfejlettebb közúti közlekedésbiztonságú európai országokétól.

A felmérés alapján az övhasználati hajlandóság az elmúlt években nem javult, az első ülésen ülők 88 százaléka, a hátsó utasok 57 százaléka használja a biztonsági övet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a gépjárműben utazó gyermekek közül 10-ből átlagosan 4, megfelelő védelem nélkül vesz részt a közlekedésben

– tudatta közleményében a rendőrség.

Mint írták, a 2021-es statisztikai adatok azt is kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10 százalékkal többen kötötték volna be magukat, akkor országos szinten 65 ember maradt volna életben közlekedési baleset során, azaz, ennyi ember hazaérhetett volna a családjához.

A közleményben hangsúlyozzák, a biztonsági öv életmentő szerepét számtalan tanulmány és a statisztika igazolja. Egy közlekedési balesetben a biztonsági övet használók túlélési esélye nagyságrenddel magasabb az öv becsatolását mellőző közlekedőkhöz képest. Övet használva a sérülések súlyossága is alacsonyabb, sőt egyes esetekben a sérülés akár el is kerülhető.

Kérjük a szülőket, óvják gyermekeik életét, minden utazás alkalmával használjanak és megfelelően rögzítsék az autós biztonsági gyermeküléseket, hogy a sérülések és halálesetek elkerülhetők legyenek. Külön kérjük a fiatal generációt, hogy vigyázzanak magukra, kössék be az övet minden utazás alkalmával és figyeljenek testvéreikre is, ha ezt a szülők nem teszik meg. Akkor se csatolják ki magukat, amikor már csak pár méterre vannak az otthonuktól

– áll a közleményben.

– A „Balesetmegelőzés Szolnok vármegye” facebook oldalán egy-egy fotóval ellátott kampányt indítottunk, ahol a rendőrségi munkatársak mellett a vármegye „hírességei”, például sportolók, színészek, közéleti szereplők kapnak felkérést a csatlakozáshoz, hogy személyes élményüket megosztva lobbizzanak a biztonsági rendszerek, mint a biztonsági öv, bukósisak és  gyermekülés használata mellett – tájékoztatott András Hunor Lehel százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Csat(t)lakozz!
Forrás: Police.hu

Mint elmondta, a kampányba a lakosságot is szeretnék bevonni, akik önként jelentkezhetnek üzenetben egy biztonsági öves fotóval a „Balesetmegelőzés Szolnok vármegye” közösségi oldalán.

– Emellett már tartottunk a közlekedési kultúra napján, és több városi rendezvényen is biztonsági öv szimulátoros bemutatót, valamint tervezünk még figyelemfelhívó táblákat az iskolák bejárataihoz, rajz, videó és kabala pályázat kiírását, buszreklámokon való megjelenést, balesetmegelőzési kisfilm készítését és szeretnénk fokozni a médiában való megjelenést is – sorolta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában