Tisza mente

2023.08.10. 13:55

Akár ittas kajakost és SUP-ost is megbüntethet a razziázó rendőr

A vízi járművek vezetője felel az utasaiért, akik akár részegen is közlekedhetnek.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A hét elején arról számoltunk be, hogy a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai tizenöt ittas „hajóvezetőt” buktattak le az elmúlt hétvégi kétnapos Tisza-tavi razzia alatt. Mindezek előzménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (TKKB) 2023. évi munkaprogramjának megfelelően közlekedésrendészeti és közbiztonsági-bűnügyi ellenőrzést hajtott végre augusztus 4-én és 5-én.

Az ellenőrzés ideje alatt kiemelt figyelmet fordítottak a rendőrök a közúton és a vízen is az ittasan közlekedők kiszűrésére. A két nap alatt 17 ittas személyt szűrtek ki, közülük 15-öt a vízen, és két vezetői engedélyt vontak be. Helyszíni bírságot 117 esetben szabtak ki, valamint 38 szabálysértési és 22 büntetőfeljelentés született. A rendőrök 78 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

A számok kapcsán, s főleg a tizenöt ittas hajóvezető vonatkozásában fordultunk kérdéseinkkel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékeseihez. Az iránt érdeklődtünk, hogy változott-e a jogszabály, mennyiben más a közúton történő ittas járművezetés és a vízijárműveken való italos „sofőrködés” hatósági elbírálása, alkalmazzák-e a vízi közlekedésben a zéró toleranciát? Küldtük el felvetéseinket annak ismeretében, hogy nem csupán korábban, de a tapasztalatok szerint napjainkban is közkedvelt elfoglaltság volt horgászás vagy jókedvű baráti parti közben csónakok és hajók utasaiként alkoholos italokat (is) fogyasztani.

Érdeklődésünkre Mári Ilona alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője rövid közleményben válaszolt. Mint elöljáróban jelezte,

A víziközlekedéshez kapcsolódó jogszabályokban nem történt a közelmúltban a témát érintő változás. Az alkoholfogyasztás a csónakot, kajakot, kenut, SUP-ot, vagy egyéb vízi járművet, vízi sporteszközt vezetőknek tilos. Ez általában egyetlen személy, aki teljes felelősséggel tartozik mások, az utasok életéért, és a közlekedési szabályok betartásáért.

A szóvivő hozzátette: az utasokkal szemben ilyen elvárás nincs, amennyiben nem vesz részt a közlekedésben, például nem veszi át az evezést a csónak vezetőjétől. Az alkoholfogyasztás részükre abban az esetben megengedett, ha ahhoz a jármű vezetője hozzájárul – mivel ő határozza meg a járműben a magatartási szabályokat.

Végül a hatósági eljárás minősítésére is kitért a szóvivő: a közúti közlekedéstől lényeges eltérés, hogy nincs pontrendszer és közigazgatási eljárás sem. Az alkoholfogyasztás mértékétől függően, amennyiben a csónak vagy egyéb vízi jármű gépi meghajtású, akkor bűncselekményt, azaz bűntettet vagy vétséget, illetve szabálysértést, valamint, ha nem gépi meghajtású a jármű, akkor szabálysértést valósít meg a vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában