Fejlesztés

2023.09.22. 13:55

Katonai célokra is alkalmassá tennék a szolnoki vasútállomást

Jelentős fejlesztés előtt áll a szolnoki vasúti pályaudvar. Uniós forrásokból ugyanis polgári és katonai, kettős felhasználású vasútállomássá kívánná átalakítani a magyar kormány. A tervezett beruházás Szolnokra vonatkozó részleteit Szalay Ferenc polgármester is megosztotta közösségi oldalán.

Mészáros Géza

Szolnoki vasúti pályaudvar

Fotó: Mészáros János

A projekt lényege, hogy a magyar kormány öt, részben katonai célú vasútfejlesztési beruházásra szeretne uniós pénzt szerezni, melyeket részben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszírozna – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent határozatban.

Az öt vasútfejlesztési projektből kettő beruházás térségünket érintené.

Az egyik a szolnoki állomás átjárhatóságának fejlesztésére vonatkozna, a polgári és katonai kettős felhasználási követelményeknek megfelelően.

A projekt részeként átépülnének a 100-as vonali fővágányok és az érintett kitérők, átalakítanák a távközlési rendszert, a kábelhálózatot, a felsővezetéki rendszert és a biztosítóberendezéseket.

A másik szerint a vasúti infrastruktúra polgári-védelmi kettős felhasználásra való alkalmassá tétele az országos vasúthálózat azon kelet-magyarországi állomásain, amelyek a TEN-T (transzeurópai) törzshálózaton találhatók. Ilyen Szolnok, Cegléd, Szajol, Kisújszállás és Mezőtúr is.

A tervezett beruházások bruttó összköltsége a kormányhatározat melléklete szerint 107 milliárd forintnak felelne meg, amiből 48 milliárd forintnak megfelelő összeget várnak az EU említett pénzügyi alapjától. Hazai forrásból 59 milliárdot tennének hozzá – adta hírül a Magyar Közlöny.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában