Felkészülés

2023.09.18. 12:00

Több életet is „megmentettek” az önkéntes tűzoltók a hétvégén Szolnokon

Füstölt, lángolt, vérzett, haldoklott minden szombaton Szolnokon, az Országos Elsősegélynyújtó Versenyen.

Mészáros Géza

Forrás: Németh Ádám tűzoltó főhadnagy

A Magyar Vöröskereszt szeptember 16-án Szolnokon rendezte meg az Országos Elsősegélynyújtó Versenyét – számolt be az eseményről a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igzgatóság sajtóosztálya.

A bizottság változatos formában mutatta be a résztvevőknek és kísérőiknek a katasztrófavédelem tevékenységét. Aki elméletben szerette volna ismereteit bővíteni, az kitölthette az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által összeállított tűzvédelmi tesztek bármelyikét, illetőleg a katasztrófavédelmi mobil labor (KML) gépjárművével és eszközeivel is megismerkedhetett. Utóbbiak közül többet kézbe is vehetett és működés közben is kipróbálhatta.

Aki azonban a gyakorlatban szerette volna megtapasztalni a tűzoltói hivatás jelentette kihívásokat, az légzőkészüléket vagy védőkámzsát ölthetett, és egy füsttel telített sátorból kellett kihoznia egy bent elhelyezett porral oltót, ezzel valamelyest megtapasztalva, milyen nehéz a tűzoltóknak jelentősen csökkent látási viszonyok között tájékozódni és haladni. A vállalkozó kedvűek vízsugárral is célba lőhettek, illetve a gépjárműfecskendőn lévő eszközöket tanulmányozhatták.

A megmérettetés negyven csapata a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság pihenőállomásán fújhatott egyet két versenyfeladat között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában