Folyik az olaj

2023.10.21. 06:55

Közel két hónapja szennyezi a környezetet egy balesetezett autó Szolnokon

Jó ideje folyik az olaj egy balesetezett, ott hagyott autóból Szolnokon. A műszaki hibás járművek elszállítása az üzembentartó feladata.

Szoljon.hu

A Debreceni út végén álló Mol-benzinkúttal szemben egy építőanyagokat forgalmazó üzlet előtti árokban immáron több mint egy hónapja „élettelenül” rostokol egy vélhetően balesetezett személyautó. Szélvédői betörve, ajtaja nyitva, eleje roncsolódva. A rendszáma is még rajta van, ezért beazonosítható lenne az üzemben tartó tulajdonosa. Az olajfolyástól természetkárosító, egyébiránt pedig városképet rontó és szemet bántó roncsautó kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk olvasóink és szerkesztőségünk felvetéseivel, melyre válaszokat is kaptunk.

A hatóság sajtóosztálya közleményben reagált megkeresésünkre. Abból megtudtuk, hogy szeptember 5-én egy olyan közúti baleset történt a jelzett helyszínen, amely során egy autót hagyott hátra a baleset részese.

Jogszabályi magyarázatot is kaptunk az ügyben.

A jármű elszállítása a jármű használójának, üzembentartójának a feladata. 

Amennyiben a jármű balesetben érintett, de annak jogosultja úgy nyilatkozik a helyszínen, hogy a gépjármű elviteléről nem tud gondoskodni, ezért kéri a rendőrség intézkedését az elszállításra, akkor a rendőrség – a jármű jogosultja terhére – elszállíttatja azt.

Hivatalból a rendőrség akkor köteles intézkedni az elszállításról, amennyiben az eljárás során szükség van további szakértői vizsgálatra és ennek érdekében lefoglalja vagy visszatartja a járművet. Valamint, ha a jármű közlekedési akadályt képez, illetve a közlekedés biztonságát veszélyezteti, vagy körözik azt.

Az elhagyatott autó. Szélvédői betörve, ajtaja nyitva, eleje roncsolódva
Fotó: Mészáros Géza

Végül a jelenlegi helyzetre is kitért a közlemény: „A baleset okozója – aki egyébként nem a jármű tulajdonosa – a helyszíneléskor azt a nyilatkozatot tette, hogy a gépkocsi elszállításáról gondoskodik. Tekintettel arra, hogy ez a mai napig nem történt meg, a rendőrség hivatalos úton felszólítja a jármű tulajdonosát, hogy gondoskodjon az autó elszállításáról” – zárult a levél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában