Jászkunság

2023.11.20. 15:00

Fotón mutathatjuk meg, hogy becsatoltuk a biztonsági övet!

Közös demonstrálásra kéri a lakosságot a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Magyarországon az övhasználati hajlandóság jelentősen elmarad a legfejlettebb közúti közlekedésbiztonságú európai országokban tapasztalható állapotoktól. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága felkérésére a Közlekedéstudományi Intézet által végzett felmérés alapján ez a hajlandóság az elmúlt években nem javult, az első ülésen 88 százalékos, a hátsón 57 százalékos a biztonsági öv használata. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a gépjárműben utazó gyermekek közül tízből átlagosan négy megfelelő védelem nélkül vesz részt a közlekedésben. A 2021-es statisztikai adatok azt is kimutatták, ha az utasok közül 10 százalékkal többen kötötték volna be magukat, akkor országos szinten 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során, azaz ennyien hazaérhettek volna a családjukhoz.

Mindezek miatt indított országos kampányt a Magyar Rendőrség Csat(t)lakozz! elnevezéssel, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára. Ehhez kapcsolódva a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága közös demonstrálásra kéri a lakosságot.

– Kérjük a szülőket, hogy óvják gyermekeik életét, minden utazáskor használják és megfelelően rögzítsék az autós biztonsági gyermekülést. Külön kérjük a fiatal generációt, hogy vigyázzanak magukra, kössék be az övet minden utazás alkalmával, és figyeljenek testvéreikre is, ha ezt a szülők nem teszik meg. Akkor se csatolják ki magukat, amikor már csak pár méterre vannak az iskolától vagy otthonuktól – hívják fel a figyelmet a vármegyei rendőr-főkapitányság illetékesei a témával kapcsolatban.

Mint megtudtuk: a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a közlekedőket is szeretné bevonni a Csat(t)lakozz! kampányba, akik önként jelentkezhetnek üzenetben egy biztonsági öves fotóval a „Balesetmegelőzés Szolnok vármegye” közösségi oldalon. A Csat(t)lakozz! kampány matricája a főkapitányságon továbbra is átvehető.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában