Tiszaföldvár

2024.01.11. 11:25

A lakók még el tudták kezdeni a szellőztetést, de már a tűzoltók hozták ki őket a gázzal telítődött házból

Szén-monoxid mérgezést kapott egy négytagú család Tiszaföldváron, házukban nem volt felszerelve érzékelő.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Csütörtök hajnalban érkezett riasztás a tűzoltókhoz, miszerint Tiszaföldváron, egy Dob utcai családi házban egy négytagú család rosszul van, s ennek oka szén-monoxid mérgezés lehet. Németh Ádámtól, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, a bent tartózkodók még meg tudták kezdeni a szellőztetést, de a kiérkező mentők mindannyiukat kórházba vitték enyhe szén-monoxid-mérgezés gyanújával.

– A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók kihozták a családtagokat és átadták a mentőknek. Ezek után visszaállították a jelzéskori állapotokat és a nyílt égésterű gázkazán működése során a ház több pontján is kimutatták a mérgező gáz koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltatót és a kéményseprőipari szervet – közölte a szóvivő.

Németh Ádám hozzátette, a mérgezés elkerülhető lett volna, ha a házban van szén-monoxid-érzékelő.

– Egy ilyen készülék elengedhetetlen azon ingatlanokban, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés üzemel, ezekhez biztosítani kell a levegő megfelelő utánpótlását. A szén-monoxid-érzékelő a mérgező gáz legkisebb mennyiségére is azonnal jelez. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a biztonságosan működő készülék kiválasztásában – fogalmazott.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában