Segítségnyújtás

2024.02.09. 06:55

„Már csak az arca látszott ki a mocsárból” – nem először mentett életet a hős rendőr Cegléden

A szokásos járőrözésnek indult az a múlt pénteki nap, amikor Gulyás Tamás Pál őrmester, körzeti megbízott szolgálatra indult társaival Cegléden. Akkor történt a fordulat, amikor bejelentést kaptak arról, hogy egy elektromos kerékpár gazdátlanul hever a Törteli út szélén. Gulyás őrmester és kollégái egyből a helyszínre siettek, kiszálltak autójukból majd kisvártatva meg is lelték a kerékpárt, és egyből gyanút fogtak.

Rózsa Róbert

Gulyás Tamás Pál őrmester mutatja a helyet, ahol bajtársaival együtt rátaláltak a mocsárban rekedt, életéért küzdő emberre

Fotó: A szerző felvétele

Sejtettük, hogy a kerékpárnak kell, hogy legyen tulajdonosa, és azt is, hogy valahol a közelben lehet. Ezért megkezdtük az út melletti vízelvezető árok átkutatását – idézte fel az esetet hírportálunknak az őrmester.

Mintegy ötven métert tettek meg az árokparton, amikor elképesztő látvány tárult a szemük elé.

Mint honlapunk korábban is beszámolt: a rendőrök egy férfit találtak az árok mocsarában. Pontosabban a férfinak az ingoványból még éppen csak kikandikáló testrészeit.

– Már csak az arca és a keze látszódott ki a vízből. A kollégákkal habozás nélkül leereszkedtünk az árokba, és megkezdtük a mentést – mondta el az őrmester, aki társaival egy valóságos élet-halál harcba csöppent, méghozzá talán az utolsó pillanatban.

A férfi ugyanis nem tudott kimászni a dágványból, ereje végén volt, már alig tudta a felszínen tartani magát. Ráadásul a kihűlés határára is sodródott, mivel órákat vesztegelt a hideg sárban.

Amelybe egyébként alaposan beleragadt: a körzeti megbízott elmondása szerint hármójuknak is öt-tíz percbe telt, míg végre sikerült kihúzniuk az árokból, és lefektetniük a már biztonságos, füves árokpartra.

Adódott a kérdés, hogy a férfi hogyan került olyan messzire járgányától, ennek oka viszont egészen triviális: vizelnie kellett. Azért ment le a kanálishoz, hogy könnyítsen magán, ám belesett az árokba, amely az előző napok esős időjárása miatt mocsarasodott meg.

Ebből az ingoványos árokból mentették ki a rendőrök a pórul járt férfit
Fotó: A szerző felvétele

Hogy miért nem vette észre senki az illetőt, az ottjártunkkor egyértelművé vált. A Törteli út külső szakasza bár Cegléd forgalmas része, de az útnak csak a másik, település felőli oldalán van járda. Gyalogosok így nem láthatták meg. És mivel az árok az autóút szintjéhez képes is meglehetősen mélyen húzódik, az autósoknak sem tűnhetett fel. Így mondhatjuk, hogy legalább akkora szerencse, mint amekkora balszerencse érte egyazon napon az 56 esztendős férfit.

Aki – mint a férfi életét társaival együtt megmentő Gulyás Tamás elmondta – hamar szakszerű ellátást kapott.

– A mentők nagyjából öt perc alatt kiérkeztek, és a Toldy Ferenc Kórházba szállították. Jól van, azóta már haza is engedték – mondta az őrmester.

Tavaly is életet mentett

Nem a mostani akció volt az első Gulyás Tamás pályafutása során, amellyel emberi életet mentett. Megtudtuk, tavaly a ceglédi majálison is beavatkozott, amikor egy férfi félrenyelt. A körheti megbízott akkor sem hezitált: megragadta a fuldokló férfit, és Heimlich-fogással eltávolította annak torkán akadt falatját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában