Online csalás

2024.02.02. 19:53

Nagy hiba volt frissíteni az alkalmazást, 9 millió „ugrott le” az alsószentgyörgyi áldozat számlájáról

Tovább dübörögnek az online átverések a Jászkunságban: az elmúlt napokban két nagy összegű csalást követtek el vármegyénkben. A sértettek mindkét esetben üzenetet kaptak „pénzintézetüktől”, arra reagálva meggondolatlanul cselekedtek, és ráfizettek...

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság újabb kettő, a napokban történt online csalásokról számolt be hírportálunknak. 

– Egy kisújszállási lakos e-mailt kapott, hogy változtassa meg internetes banki belépési azonosítóját, mivel az hamarosan lejár. A gyanútlan sértett az üzenetben küldött linket követve a megnyíló honlapon megadta az adatait, majd pár nap múlva észlelte, hogy számlájáról elutaltak 1,6 millió forintot. Egy jászalsószentgyörgyi sértett pedig mobiltelefonjára kapott üzenetet, hogy frissítse a pénzintézeti alkalmazását, amelynek során megadta a banki adatait. Pár nap múlva ismét üzenetet kapott, hogy a frissítés megtörtént, majd nem sokkal később észrevette, hogy több mint 9 millió forintját elutalták a számlájáról – részletezte az eseteket Mári Ilona. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az esetekkel kapcsolatban kiemelte, hogy munkatársaival a Mátrix Projekt keretében felhívják a figyelmet az online csalások megelőzésére.

– A sértetté válás elkerülése érdekében, kérjük, fogadják meg tanácsainkat! Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva. Ne adják meg bankkártyaadataikat, felhasználói fiókjuk azonosítóit, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre. Gyanakodjanak, ha a visszautasíthatatlan ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – osztotta meg, mire hívják fel rendszeresen a figyelmet.

– Aki úgy látja, minden óvintézkedés ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon – emelte ki végül a szóvivő.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában