Segítséget kért

2024.02.22. 19:51

Riadt nő hívta az ügyeletet, hogy életveszélyben vannak egy szolnoki társasház lakói

A lányáért aggódó asszonyt a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és a nő tudomásul vette a döntést.

Mészáros Géza

A váddal egyezően állapította meg a bíróság annak az 57 esztendős anyának a bűnösségét, aki egy szolnoki tízemeletes lakótömb felrobbantásával ijesztgette a rendőrhatóságot, ezért őt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette, továbbá hamis vád és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétségével vádolta meg. Az asszony 2020 novemberében több napon keresztül többször felhívta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei – akkori nevén Megyei – Rendőr-főkapitányság ügyeletét, és minden alkalommal valótlanul azt állította, hogy bűncselekményt követtek el, vagy éppen készülnek elkövetni, ezért rendőri segítséget kér.

rendőrség,telefonhívás,terror
Az asszony 2020 novemberében több napon keresztül többször felhívta a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Az asszony, elmondása szerint a nagyobbik lánya életét féltve hívta fel többször a rendőrséget. Állítása szerint a nevelőotthonban cseperedő lányát elrabolták, bedrogozták, prostitúcióra kényszerítik, meg akarják ölni és szerveit kívánják értékesíteni.

Az igazságügyi szakértők, a rendőrség és a gyámügy képviselőit meghallgatva kiderült, hogy anya és lánya, mindketten sekélyes értelmi és érzelmi állapotban élik az életüket. Az asszonytól mindkét lányát elvették és nevelőotthonba helyezték el, mert a szakértők szerint az anya nem megfelelő gondozója gyermekeinek. A nagyobbik lánya azonban néhány éve már a nagykamasz korba került. Emiatt függetlenségre vágyott, mind a gyermekintézettől, mind az anyjától. Ezért gyakorta megszökött, a fővárosba utazott, ahol a barátaival a könnyű pénzszerzési lehetőségekre szakosodtak. Az utcán és kétes hírű apartmanokban árulta testét, lopásokban és rablásokban vett részt.

Február 22-én délután perbeszédekre és ítélethirdetésre került sor a súlyos cselekményekkel megvádolt anya büntetőügyében. Az ügyész a hangfelvételekre, a tanúk vallomásaira, és a hivatalos dokumentumokra hivatkozva citálta elő a vonatkozó jogszabályokat. A terheltre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A védő a féltő-óvó anyai ösztönt hozta fel védence védelmében, nem értett egyet a vádhatóság által megfogalmazott jogi minősítéssel, s legfeljebb gondatlanságból elkövetett hatósági félrevezetés miatt kérte a vádlottra vonatkozó paragrafusokat megállapítani.

Az asszony az utolsó szó jogán a sajnálatát fejezte ki amellett, hogy közel fél óráig magyarázta a saját és lányai nehéz körülményeit. Dr. Hajdu Anna bírónő végül határozatot hozott. Aszerint a Szolnoki Törvényszék bűnösnek találta a nőt mindhárom vádpontban. Indoklásában egyetértett az ügyészi tényállással, ezért az asszonyt egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve a száznegyvenezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ügyész és a vádlott egyaránt tudomásul vette a határozatot, míg a kirendelt védőt helyettesítő ügyvéd három nap gondolkodási időt kért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában