Áldozatot hoztak

2024.03.04. 19:55

Micsoda önzetlenség! Idejét nem sajnálva dolgozott a földvári tűzoltóautón a nagylelkű páros

Újabb hatalmas lépést tettek előre a tiszaföldvári tűzoltóautó felújításában. Az elmúlt hónapokban az időt nem sajnálva a tiszainokai R. Kiss Imre barátjával, Tornyi Zsigmonddal együtt száz órán át dolgozott a jármű motorján.

Pakainé Pusztai Nóra

A Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság első számú szerének története közel egy évre nyúlik vissza, akkor szembesültek azzal, hogy a Steyr gyártmányú 30 éves tűzoltóautójuk teljes felújításra szorul.

tűzoltó,r. kiss imre, tűzltóautó,Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság,steyr
R. Kiss Imre tiszainokai gépszerelő nem sajnálta idejét, barátjával, Tornyi Zsigmonddal együtt újították fel a tiszaföldvári tűzoltóautó motorját 
Forrás: Beküldött fotó

– Füstölt a motor, erőtlen lett és a hangja is aggodalomra adott okot – nyilatkozta akkor Fábián Attila Nándor parancsnok. A munkálatokra nem volt pénzük, gyűjtésbe fogtak, amiről hírportálunkon is beszámoltunk.

– Az Új Néplapban olvastam, hogy mi a helyzet az autóval, úgy gondoltam, hogy egy ilyen járműre szüksége van a térségnek, ezért felvettem a kapcsolatot a parancsnokkal – mondta a tiszainokai R. Kiss Imre, aki barátjával Tornyi Zsigmonddal idejét nem sajnálva dolgozott azon az utóbbi hónapokban, hogy a tűzoltóautó motorja újra használható legyen.

– Először meg kellett nézni, mivel is van dolgunk, száz meg száz lehetőség és probléma merülhet fel egy ekkora gépnél – emelte ki a gépszerelő, aki hozzátette nagy körültekintést igényelt, hogy elvállalják-e a munkát. 

– Amíg beszélünk róla, szívesség, ha elvállaljuk, kötelesség – tette hozzá a szakember.

A motort szinte darabokra szedték, a forgó mozgó alkatrészeket szakemberhez vitték, a gyári beállításokat visszaállították.

– A szakszerű motorjavítást ingyen vállalták. Sem a munkájukért, sem az útiköltségeikért nem fogadtak el pénzt – mondta hálával a hangjában Fábián Attila Nándor, a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság vezetője

És bár a motor már jól szuperál és a műszaki vizsgára is készen áll az autó, hátra van még egy következő nagy javítás, mégpedig a szivattyú teljes felújítása. 

– Az egyik esetnél éppen tüzet oltottunk, amikor a víztartály hullámtörő szerkezetéből kiszakadt egy csavar, ami bejutott a szivattyútérbe. A felszívócső felőli végénél egy hosszú dróttal kivettük, de a lapátokon látszik, hogy kicsorbultak, letörtek darabok. Ez így nem maradhat, most még javítható, de ha tovább használjuk így, akkor teljesen tönkre megy – magyarázta Fábián Attila Nándor.

Az országban mindössze néhány szerelő akad, aki ilyen típusokkal foglalkozik, várhatóan egészen Sopronig kell menni a tűzoltóautóval, hogy ez is elkészülhessen.

– Egyelőre még csak egyeztetünk a teendőkről és azok anyagi vonzatáról, de szeretnénk mihamarabb dönteni az ügyben – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában