Ítélet

2024.05.15. 11:52

Kiderült, kinek a hibájából érte halálos áramütés az M4-es építésén dolgozó munkást

A bíróság jogerősen kimondta, kinek, illetve kiknek a hanyagsága miatt vesztette életét egy munkás az M4-es gyorsforgalmi út néhány évvel ezelőtti építésekor, Törökszentmiklósnál.

Köllő Judit

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével a napokban jogerősen lezárult annak a 45 éves, büntetlen előéletű férfinak a büntetőügye, aki mikor 2020. szeptember 8-án építésvezetőként dolgozott az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós melletti hídjának építésénél, és mulasztásával az egyik munkás halálát okozta – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

mentő, riasztás
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Nem szólt a dolgozóknak

A tényállás szerint a férfi nem oktatta ki az irányítása alá tartozó dolgozókat arról, hogy feszültség alatt álló szabadvezeték közelében fognak dolgozni. Ráadásul a kapcsoló biztonsági előírásokról sem figyelmeztette munkatársait, és nem jelölt ki melléjük irányítót. Mindezek hiányában a munkavégzés során használt daru lánca 2-3 centiméterre megközelítette a feszültség alatt álló szabadvezetéket. 

Az egyik ott dolgozó férfi megérintette a lánc végén található horgot, és olyan súlyos áramütést kapott, hogy 12 nappal később életét vesztette a helyi kórházban.

Az ügyben 2021. július 2-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség az ügy két vádlottja, az építésvezető és a darut irányító tehergépkocsi vezető ellen. Utóbbival szemben a Szolnoki Járásbíróság 2021. október 11-én jogerős végzésével halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 6 hónap és 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogház büntetést szabott ki.

Végig tagadta bűnösségét

Az építésvezetővel szemben a Szolnoki Járásbíróság 3 tárgyalást tartott, majd az utolsón, 2023. október 12-én ítéletet hozott. A vádlottat, aki az eljárás során végig tagadta a bűnösségét, halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 4 hónap és 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2024. május 7-én meghozott másodfokú döntésében, az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában