Fellebbeztek

2024.01.23. 15:11

Megszületett a nem jogerős döntés: ezt a büntetést kapta a tomaji busztragédia vádlottja

Az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, felfüggesztett helyett végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett.

Mészáros Géza

A kislányt ebben a buszban találták meg eszméletlenül

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség

A Tiszafüredi Járásbíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kedden két év felfüggesztett fogházbüntetésre, autóbusz-vezetéstől öt év eltiltásra és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt az 58 éves kunhegyesi buszsofőrt, aki miatt az elsőfokú ítéleti tényállás szerint 2022. június 10-én életét vesztette egy, a vádlott által vezetett járműben egy négy éves kislány.

A férfi 2022. június 7-én kiskorú gyermekeket szállított Tiszaderzsről Tomajmonostorára. Feladata végeztével azonban nem kellő alapossággal vizsgálta át az autóbuszt, ezért nem vette észre, hogy a jármű utasterében bent maradt egy 4 éves kislány.

A gyermek órákra bent rekedt a sofőr által a tűző napon, egy fedetlen parkolóban, csukott ajtókkal és ablakokkal leparkolt buszban, melyben egy idő után több mint 50 fokos, levegőtlen forróság uralkodott.

Hiába szállították még aznap kórházba, olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett, hogy három nappal később, 2022. június 10-én életét vesztette.

A Tiszafüredi Járási Ügyészség közel egy évvel ezelőtt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a kunhegyesi buszsofőrrel szemben. A tavaly nyáron tartott előkészítő ülésen az ügyészség azt indítványozta a bíróságnak, hogy ha a férfi beismerő vallomást tesz, az esetben ítélje egy év és tíz hónapra és öt évre tiltsa el a személyszállítástól. Ő azonban tagadta a felelősségét és a bűnösségét, ezért a bíróság bizonyítási eljárás lefolytatását rendelte el az ügyben. Ez az eljárás fejeződött be ez év január 23-án a Tiszafüredi Járásbíróságon.

A Tiszafüreden első fokon kedden meghozott ítélet azonban nem jogerős. Az ügyészség kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért, felfüggesztett helyett végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában