Megtévesztés

2024.05.16. 11:25

Milliókkal „fizetett” egyetlen hívásért: egyszerű módszerrel nullázták le a jászapáti áldozatot

Minden egy telefonhívással kezdődött: a Jászapátin élő áldozat nem is sejtette, hogy nem egy banki ügyintézővel beszél. A vége milliós átverés lett...

Szoljon.hu

A történet tavaly májusban, Nógrádmegyeren kezdődött: egy 21 éves férfi arra kérte nőismerősét, hogy alapítson céget a nevére, amit a hölgy meg is tett. A kft. tulajdonosa folyószámlát nyitott az egyik banknál, majd a férfi elkérte a nőtől a számlanyitással kapcsolatos dokumentációkat, belépési azonosítókat és jelszavakat.

csalás, csaló, bűnügy
Másnak adta ki magát a telefonáló, komoly összeget csalt ki áldozatától 
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Nagy hiba volt végrehajtani a telefonáló utasításait

Mint kiderült, mindez csak galád tette előkészítése volt, a gyanúsított – önmagát banki ügyintézőnek kiadva – tavaly augusztus 31-én délután lendült „támadásba”. Felhívott egy jászapáti lakost, akit arról tájékoztatott, hogy számlájáról utalást kívánnak végrehajtani, és ennek megakadályozásához telepítse számítógépére az AnyDesk alkalmazást. A mit sem sejtő sértett ezen a ponton óriásit hibázott: végrehajtotta a telefonáló utasításait, megadta netbanki azonosítóit – tájékoztatta hírportálunkat az ügy részleteiről a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Közel négymillió forintot utalt át, majd fel is vette

Ezzel a gyanúsított már túl is volt a „nehezén”. Ezt követően, az adatok birtokában gyerekjáték volt kifosztani áldozatát: 3 millió 980 ezer forintot utalt el a társaság bankszámlájára, majd a pénzt azonnal le is vette.

A nyomozás során a rendőrök adatot gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki, aminek eredményeként végül előállították a fiatalembert. Információs rendszer felhasználásával megvalósított csalás bűntett miatt hallgatták ki, a férfi azonban érdemi vallomást nem tett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában