KARCAG

2018.01.29. 17:25

Ilyen volt a Kárpát-medencei hagyományos disznóvágás Karcagon (galéria)

A karcagi Lovagi Udvarban Szatmári János séf szombaton hetedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei hagyományos disznóvágást, ahol a helyi Konok Kunok csapata mellett Sárosfa, Bácskossuthfalva és Székelykeresztúr főzői készítettek hagyományos disznótoros ételeket.

Daróczi Erzsébet

– A helyi Konok Kunok csapat tagjai Juhász János vezetésével hagyományos disznótoros ételeket – toros káposzta, hurka, májas pogácsa, kolbász, orjaleves – készít és mellé ferdinándot süt – mondja a házigazda.

– A meghívott vendégcsapatoktól is azt kértem, hogy a náluk tálalt disznótoros ételeket főzzék meg, így a kunsági ízek mellett a Kárpát-medencei ízeket is megkóstolhatjuk.

– Akik tavaly is főztek, s megkóstolták a karcagi ételeinket, otthon is kipróbálták és ízlett nekik. Ezzel elérte a találkozó a célját, hiszen így körbeadjuk a kunsági ízek hagyományát.

– Ma a toros ételek mellé kemencében hagyományos kunsági kenyeret is sütöttünk, amit már forrón sokan megkóstoltak. Ezt a hagyományt szeretnénk továbbvinni és átadni a fiataloknak is – teszi hozzá.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke fiaival kolbászt töltött. Kiderült, már a gyerekek is rutinos disznó­torozók.

– Gyerekkoromban évente több családi disznóvágás volt, ahol a tál tartása, a darálás, a kolbászkóstolás a mi feladatunk volt, közben beletanultunk a hagyományokba – mondja az elnök, aki szerint a kora reggeli felkeléstől a perzselésen, kóstolgatáson át, a disznótor minden részének megvan a maga szépsége.

– A gyerekeim is nagyon élvezik, nem munkának fogják fel, hanem családi, baráti eseménynek. Gyerekkoromban mindig küldtük és kaptuk a kóstolót, tudtuk, kinek finom a hurkája, a kolbásza, kinek gyengébb a toros káposztája, s azt is, kinek van jó hentese.

– Mint minden gyermek, szívesen kóstoltam az abalében megfőtt malacfülét, a májat, a fejhúst, de a toros káposzta, az orjaleves, a májas hurka, a hagymás vér, a sült hónaljpecsenye is a kedvencem – állítja Kovács Sándor.

A Konok Kunok csapata összehangoltan végezte munkáját.

Pecsenka Andrástól, a délvidéki Bácskossuthfalváról érkezett csapat vezetőjétől megtudjuk, ők kétféle töltött káposztát készítenek, az egyikbe ugyanis a rizs helyett gerslit tesznek.

– A hagyományos disznótoros ételeket mi is készítjük, bár nagyon kevés falusi disznótor van nálunk. Mi is ugyanúgy dolgozzuk fel a disznót, mint Karcagon.

– Megtanultuk az itteni juhászoktól, hogy csak ami volt a pusztán, olyan alapanyagokat szabad fűszerként használni. A tartósítást füstöléssel oldjuk meg ma is.

A felvidéki csapat Sárosfáról érkezett, Vasik Lászlóval.

– Nálunk már a disznótor kihalt, a mi korosztályunk gyerekként sokban vett részt. Cseh nemzeti ételt főzünk, knédli lesz dinsztelt káposztával és sült hússal.

– A káposztát otthon savanyítottuk, köménymag, alma, szemes feketebors, babérlevél van benne, a húst megsózzuk, megsütjük fokhagymán, köménymagon, a knédlit – főtt tészta –, mint a kenyeret, felszeljük, ez a köretet helyettesíti – sorolja a szakács.

A székelykeresztúri csapat, Ágoston Dénes vezetésével lecsipecsit készít puliszkával, cika káposztával.

– A lecsipecsit torokpecsenyének is hívják, a disznó torok részéről veszik le a húst. Disznóvágásnál ez hagyományos étel, ugyanúgy, mint Karcagon a hagymás vér.

– A cika káposztát hordóban kaporral, tormával érleljük, a puliszka kukoricadarából készül, s köretként tálaljuk. A karcagihoz képest nálunk hagymás vér nincs, s a kolbászba sem teszünk őrölt pirospaprikát – tudjuk meg Ágoston Dénestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában