JÁSZSÁG

2018.01.25. 19:50

Még hónapokig nem lehet tudni, milyen kárt okozott a meleg a méhcsaládoknak

Tavaszig kell várni, hogy kiderüljön, vajon mennyi kárt okozott a télen beköszöntött tavasz a méhészetekben. A jászsági méhészek sajnos azt tapasztalták, hogy a kaptárakban az enyhe idő beköszöntével megindult a fiasítás. Egyelőre csak remélni tudják, hogy nem nagy a baj.

Banka Csaba

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Idén télen leginkább az foglalkoztatja a méhészeket, hogy az elmúlt hetekben több alkalommal is tíz fok fölé emelkedett a nappali hőmérséklet – mondta Molnár György, a Jászsági Méhészegyesület elnöke.

– A már-már kora tavaszi időjárásban pedig a kaptárakban sok helyen elindult a fiasítás. A télidőn megkezdett utódgyarapítás azonban a méhcsaládok számára olyan megterhelést jelent, olyan energiákat emészt fel, amit nem tudnak pótolni. A tartalékolt méz elfogyasztásával sajnos csökken a méhek életereje – magyarázta az elnök.

Csak tavasszal, a nemzedékváltást követően lehet azt majd pontosan látni, hogy a feleslegesen befektetett plusz energia mibe került. A február végén, március elején kezdődő – a már időben érkező – fiasításkor dől el ugyanis, hogy át tudta-e vészelni a nehéz időszakot a méhcsalád.

Amennyiben túl sok energiát emészt fel az áttelelés, összeomolhat a méhcsalád. Nem egyszerű mindezt végignézni a méhészeknek, hiszen pontos információjuk az áttelelés sikerességéről csak március végére lesz, amikor a nemzedékváltás már befejeződik.

Molnár György elmondta, hogy a nagybani felvásárlási árak vagy stagnáltak, vagy fokozatosan csökkentek. Mindez pedig a méhészet jövedelmezőséget csökkenti.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Úgy vélem, hogy mostanra elértük azt a határt, amikor már nincs mód a méhészetek számának bővítésére. Az adott méhlegelők területe nagyságrendileg már nem növelhető, így a méhcsaládok számának bővítése sem lesz kifizetődő a gazdálkodóknak.

– Különösen igaz ez akkor, amikor látjuk, hogy az ipari üzemekben milyen keresetnövekedés ment végbe az elmúlt hónapokban. Amennyiben egy-egy méhésznek idényjelleggel szüksége volna kisegítőre, már gondja lesz a megfelelő számú munkaerő alkalmazásával.

– Nem, vagy csak nagyon nehezen találhatunk munkavállalót – tette hozzá az elnök. – Mindezeken túl pedig továbbra is jelen vannak az atkás méhbetegségek, tehát továbbra is nagy odafigyelést és gondos tervezést igényel a méhészetek működtetése, a méhcsaládok gondozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában