MÚLTIDÉZŐ

2018.01.27. 15:30

Köddé vált a néhai bútorárus szolnoki háza

A Kossuth téri irodaház történetének kutatása közben találkoztam azzal, hogy az egyébként jeles építész, Rimanóczy Gyula által tervezett középület születésének néhány régi szolnoki ház is áldozatul esett. Az egyikről, amely korábban Béla Vilmos lakásának és bútoráruházának épült, bőséges dokumentációt őriz a megyei levéltár.

Szathmáry István

A kis utca és az irodaház sarka helyén állhatott Béla Vilmos háza

Az ötven esztendeig sem létező, a Jókai utcáról a Deák Ferenc utcára átnyúló, masszív épület a régi térkép alapján jórészt ott lehetett, ahol ma az irodaház melletti, a könyvtárhoz vezető kis utca található.

A Bede Antal építőmester által 1907-ben emelt, földszintes, historizáló kinézetű ház tipikus nagypolgári otthon volt. Félig a földbe süllyesztett, inkább szuterénnek nevezhető pincéje, melyet erős, úgynevezett porosz süvegboltozat védett, részben az utcára néző üzlet raktáraként, továbbá mosókonyhaként és tüzelőtárolóként szolgált.

A földszint közel felét a jókora bútorüzlet foglalta el, a hozzá ­tartozó raktárral, irodával, másik felén a tulajdonos többszobás lakása állt.

Ennél a háznál ­találkoztam először Szolnokon egy számomra teljesen új helyiséggel, mivel az egyik szoba a tervrajz szerint a nevelőnő otthona­ volt.

Cselédszoba szinte mindenütt épült ebben az időben, de külön nevelőnői rezidenciához eddig nem volt szerencsém.  Úgy tűnik, Béla Vilmos elég tehetős ember volt ahhoz, hogy nevelőnőt fogadjon a gyermeke mellé.

A kis utca és az irodaház sarka helyén állhatott Béla Vilmos háza

Az igényesen kialakított, gazdagon díszített ablak- és ajtókeretekkel, azok fölött végig nyúló párkánnyal változatossá tett homlokzaton a lakás hat ablaka, bejárata, mellette az üzlet két nagy méretű kirakata, nagyszekrény méretű széles bejárata nézett a járókelőkre.

A tetőből kiemelkedő két homlokzati falsíkon pedig nagybetűs felirat hirdette Béla Vilmos nevét és foglalkozását.

Kérdezheti bárki, hogy miért tartottam fontosnak egy olyan házról írni, ami ma már csak papíron létezik?

Azért, mert sajnos nincs egyedül­. Városunk jó része ugyanis­ idővel hasonló sorsra jutott, s a köddé vált régi házak ma nagyon hiányoznak a megyeszékhely városképéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában