Szolnok/ZEMPLÉN

2018.01.30. 18:45

Szolnoki csoport látogatott a magyar református Betlehembe

Vizsoly a magyar református Betlehem, a magyar Biblia bölcsője. E szavakkal fogadta a Tárnai Csaba ökotúra-vezetővel szombaton az első magyar nyomtatott Szentírásról híres zempléni településre látogató szolnoki csoportot Kovács Zsolt Levente, helyi lelkipásztor.

Szathmáry István

A szolnoki református gyülekezet tagjai Károli Gáspárnak a magyar kultúra páratlan emlékének számító, 1590-ben kinyomtatott bibliafordítása tiszteletére keresték fel a települést.

Az első nyomtatott Biblia egy példányát ma is születési helyén, a település szépen helyreállított Árpád-kori templomában őrzik, bár ittléte nem volt mindig zavartalan. Több sikertelen betörési kísérlet után 2002-ben elrabolták.

A rendőrségnek 2009-ben sikerült elfognia az orgazdákat, s visszaszerezni a páratlan értékű könyvritkaságot. Melyet most több itt őrzött régi Bibliával együtt immár betörésbiztos vitrinjében áhítattal vehettek szemügyre a szolnoki zarándokok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában