SZERZŐI JOGOK MEGSÉRTÉSE

2018.02.06. 06:54

Egy rákóczifalvai férfi esetében közel négyszáz bűncselekményt regisztráltak

Toronymagasan megyénk vezet a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének számát tekintve a tavalyi bűnügyi statisztika szerint. Az országos 563 eset 71 százaléka ugyanis szűkebb hazánkban történt. Megkérdeztük a megyei főügyészséget, hogy mi lehet ennek az oka.

Czakó Nóra

Egy rákóczifalvai férfi több száz másolt DVD-t próbált eladni Illusztrációfotó: Shutterstock

Négyszázegy szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekményt regisztráltak szűkebb hazánkban tavaly. A második legtöbb eset Budapesten történt, azonban még itt is csak 73-ra tehető a számuk. Érdekesség, hogy 2016-ban viszont csak nyolc alkalommal sértették meg ezeket a jogokat megyénkben.

Balázsné dr. Busku Teréziától, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kaptunk magyarázatot a szokatlan adatra. Elmondta, az ilyen jellegű jogsértések magas számát az eredményezte, hogy egy ügyben 396 bűncselekményt regisztráltak.

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség még 2016-ban emelt vádat egy rákóczifalvai férfival szemben, 177 rendbeli, szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése vétségének kísérlete miatt, a régi büntető törvénykönyv alapján. Az ügyészség 219 rendbeli cselekmény esetén viszont elévülés címén megszüntette a nyomozást. Ez utóbbi esetben a szoftverek letöltésének az ideje három évnél régebbi volt, mint az eljárás megindítása, ezért az elévült.

A vád szerint a férfi több száz szerzői jogi védelem alatt álló műről szerzői engedély nélkül másolatokat készített. 2013-ban egy apróhirdetési oldalon eladásra kínálta őket, DVD-nként ötven forintos áron.

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vám-és Pénzügyőr Igazgatóság járőrei a hirdetésre megjelentek a vádlottnál, és próbavásárlást hajtottak végre. A vádlott több száz DVD-t kínált eladásra a járőröknek, mellyel 177 szerző, illetve szerzői joggal rendelkező sértett jogát sértette. A próbavásárlással azonban forgalomba nem kerültek a másolt művek, ezért a cselekménye kísérleti szakban maradt.

A vádlott a szerzői jogról szóló törvény rendelkezéseit szegte meg, ugyanis nem kapott engedélyt a szerzőktől a többszörözésre, terjesztésre, és nem volt felhasználási szerződése sem. A legtöbb vagyoni hátrány több mint 950 ezer forint lett volna, ha sikerült volna forgalomba hoznia.

A bíróság első fokon részben állapította meg a vádlott bűnösségét és kétszáz napi tételt szabott ki, egy napi tétel összegét 1200 forintban határozta meg. Így összesen 240 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a vádlottat. Az ügy fellebbezés folytán másodfokra került, az eljárás során azonban a vádlott elhunyt, ezért azt az elkövető halála miatt megszüntette a bíróság.

Egy rákóczifalvai férfi több száz másolt DVD-t próbált eladni
Illusztrációfotó: Shutterstock

– Szerzői vagy szerzői jogok megsértése ritkán fordul elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében és az internet elterjedésével egyre kevesebb is lesz. A bűncselekmény elkövetésének módja szűkebb hazánkban leggyakrabban abban nyilvánul meg, hogy a vendéglátóhelyek rádiót vagy televíziót működtetnek. A műsorszórás díját azonban a jogdíjkezelőnek nem fizetik meg – tudtuk meg Balázsné dr. Busku Teréziától.

Pénzbírság és két év börtön is lehet a büntetés ezért

– Az új büntető törvénykönyv szerint aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – mondta el lapunknak Balázsné dr. Busku Terézia. – Ugyanilyen büntetésre számíthat az a vétkes is, aki a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja. A bíróságnak azonban a jogszabály szerint lehetősége van pénzbüntetés kiszabására is. Ez esetben a bűncselekmény tárgyi súlya alapján kell megállapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát, az egy napi tétel összegét pedig az elkövető vagyoni és személyi körülményei alapján. A pénzbüntetés napi tételének 30–540 között kell lennie, az egy napi tétel összegét pedig ezer-ötszázezer forint között kell megállapítani – magyarázta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában