JÁSZSÁG

2018.02.16. 10:23

Eredményes volt a védett madarak megfigyelése

Tizenötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – a nemzetipark-igazgatóságokkal és civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve – a hazánkban telelő sasok számlálását.

Banka Csaba

Fotó: Banka Csaba

– Idén először a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így most először készült el a Kárpát-medence téli „sastérképe” – tájékoztatta honlapunkat Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

A jászberényi Sasközpont munkatársai a leltárkészítés idejére szervezték meg már hagyományosnak tekinthető sasnapjukat, amikor két megmentett parlagi sast is szabadon engedhettek.

több mint négyszázan vettek részt. A hazai szakemberekhez ez alkalommal csatlakozott szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madármegfigyelők segítségével a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas-telelőhelyét felmérték.

Juhász Tibor regisztrálta a berényi megfigyeléseket
Fotós: Banka Csaba

Az idei sasszinkron alkalmával – berény határában is egy teljes hétvégén figyelték a ragadozókat – hazánkban összesen 753–766 rétisast és 342–356 parlagi sast figyeltek meg.

A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében mindez 1008–1022 rétisast és 448–462 parlagi sast jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában