KISÚJSZÁLLÁS

2018.02.24. 17:25

Százhatvan alkotás szerepel Kisújszállás helyi értéktárában

Az önkormányzat által létrehozott helyi értéktárbizottság évek óta dolgozik az értékek felkutatásán dr. Tóth Albert főiskolai tanár vezetésével. A bizottság másik két tagja – dr. Ducza Lajos és Nagy István – szintén gazdag helyismerettel rendelkezik Kisújszálláson.

Daróczi Erzsébet

Mára összeállították azon értékek listáját, amelyek feltárásához – különféle leírások és fotódokumentációk készítésével – hozzá is láttak.

Eddig már nagy mennyiségű, összesen közel százhatvan szellemi, természeti és tárgyi alkotás kapott helyet a helyi értéktárban.

Ezek egytől egyig különleges és nagy jelentőségű személyek és alkotók. De közéleti szereplőnek is megadták ilyen módon az elismerést.

A felvett értékek között található például a város első polgármestere, Gaál Kálmán városépítő munkássága, de helyet kapott benne a város jeles szülötte, Csukás István meseíró és az általa megformált mesefigura, Baga­méri, a fagylaltos is.

A szerző történetein ge­nerációk nőttek fel napjainkig, az egész országban ismerik elragadó meséit és egész munkásságát is.

A település épített örökségéhez tartoznak a köztéri szobrok is, mint például Györfi Sándor karcagi, Győrfi Lajos püspökladányi és Pintér Attila helyi szobrászművészek alkotásai.

A felújított Városházpalota, a „Morgó”, azaz mai nevén a Néprajzi Kiállítóterem, vagy az Öregerdő is éppúgy a város értékeit gyarapítják, mint például a tájház a korhű be­rendezéseivel.

A helybeliek egyébként büszkék egyéb dolgokra is. Egyebek közt a kunhímzésre, melyet a Morgó Himzőkör ügyes kezű asszonyai újra felelevenítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában