JÁSZBERÉNY

2018.02.16. 15:25

Évfordulóra emlékeztek a galériában tartott képzőművészeti rendezvénnyel

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1973-ban hunyt el a jászberényi kötődésű festőművész, Gy. Riba János.

Banka Csaba

Maleticsné dr. Riba Magdolna mutatta be a képet

Fotó: Banka Csaba

A Szikra Galéria, „A hónap műtárgya” sorozat keretében, az évfordulóra emlékezve mutatta be a „Halászok a téli folyónál” című alkotását. A festményt és alkotóját a művész lánya, Maleticsné dr. Riba Magdolna mutatta be a galériában.

Gy. (Gyulavesi) Riba János 1932-től rendszeresen kiállított, 1933-tól a Képzőművészeti Társulat tagja. Jászberényben 1937-ben telepedett le, itt is alapított családot.

Festői életművének nagyobb részét a Jászságban, Jászberényben hozta létre. Tagja volt a jászberényi művészek csoportjának, akikkel számos kiállításon mutatkozott be.

Maleticsné dr. Riba Magdolna mutatta be a képet
Fotós: Banka Csaba

Később tagja lett a Művészeti Alapnak, részt vett a megyei tárlatokon, és számos önálló kiállítást rendezett. Művészete az impresszionizmus, a posztimpresszionizmus és a naturalizmus stílusjegyeit hordozza.

Vonzotta a jászsági táj, a Zagyva-part, az erdőrészletek, zsánerképein pedig a jászsági ember életének eseményeit, munkáját örökítette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában