JÁSZKUNSÁG

2018.02.04. 07:00

A Jászkunság igazi termál nagyhatalom

Kis túlzással, bármerre fúrunk le legalább néhány száz méternyire a megyében, szinte biztos, hogy termálvíz tör fel. Nem csoda hát, ha sokszor és szívesen járunk fürdőkbe. Hiszen nem csak pihenésre, de gyógyulásra is tökéletes lehetőséget nyújtanak – egy felmérés szerint ráadásul kedveltek is a megyei létesítmények.

Szilvási Zsuzsa

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A napokban nyilvánosságra hozott felmérések szerint három megye vezeti a rendszeresen termálfürdőzők rangsorát: Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Komárom-Esztergom megyékben a legmagasabb a termálvizes fürdőhelyeket több-kevesebb rendszerességgel látogatók aránya. Ennek pedig legfőbb oka nyilvánvalóan az, hogy a térség igencsak bővelkedik fürdőkben.

– Szolnokiak vagyunk, de ha csak tehetjük, a barátainkkal a megye minden szegletében végigjárjuk a fürdőket – mondta el a már nyugdíjaskorú Farkas Gyuláné.

– Különösen szeretünk Cserkeszőlőbe és Berekfürdőre járni, de az újabbak közül nagyon kellemes a kisújszállási Kumánia is. Ha pedig csak a közelbe szeretnénk elugrani, a martfűi fürdő is kitűnő.

A talán legismertebb fürdőtelepülés tehát Cserkeszőlő, ahol az ország legmelegebb – nyolcvanhárom Celsius-fokos – gyógyforrása található.

Az egész évben üzemelő, országos jelentőségű fürdőben a szabadtéri gyógymedencék mellett a háromszintes új téli fürdőkomplexum kínál pihenést, és – nem is csoda – gyakorlatilag folyamatosan teltházzal üzemel.

A másik nemzetközi hírű fürdőt, Berekfürdőn Pávai Vajna Ferencnek köszönhetjük. Ő fúrta immár kilencven esztendeje, 1928-ban azt a kutat, melynek ötvenhat fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvize igen jó hatással van a mozgásszervi betegségekre, és alkalmas balesetek utáni rehabilitációra is.

A gyógyvízzé nyilvánított vízzel kültéri medence és fedett termálfürdő is üzemel. Amint Perge József, a fürdő igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta, ők is érzékelik, hogy igen sokan érkeznek hozzájuk a közelből.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– A nyári szezonban a vendégeink közel hetven százaléka egynapos jegyet vált, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal a közelből, legfeljebb ötven kilométeres körzetből érkezett – mondta az igazgató.

– Emellett egyre népszerűbb az úgynevezett kistérségi bérletünk, melyet a környező települések lakóinak kínálunk.

A felmérésekben szereplő válaszadók negyven százaléka a reumás panaszokra vár enyhülést a gyógyvíztől, másodikként pedig az ízületi- és gerincbetegségeket említette huszonnyolc százalékuk. Harmadik helyen az ízületi műtétek utókezelése, valamint a törések, baleseti sérülések és rehabilitáció végzett.

Legtöbbször a nyugdíjasok fürdőznek

A válaszadók harmincnégy százaléka legalább évente megy termálfürdőbe, harminckilenc százalékuk két-három évente, vagy ennél ritkábban látogat gyógyfürdőt, negyedük pedig jelezte, hogy soha nem járt még termálfürdőben.

A kutatás alapján a termálfürdőzés a fiatalok és középkorúak körében is népszerű. A 18–24 éveseknek és a 35–44 éveseknek is több mint harmada jár legalább évente termálfürdőbe, harminchét és harminchat százalékuk.

Két korcsoport emelkedik még ki: a 45–54 évesek harminchét százaléka, az 55–64 éveseknek pedig harminckilenc százaléka jár legalább évente fürdőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában