ERŐSZAK

2018.02.20. 13:55

Kicsi gyermekei szeme láttára bántalmazta feleségét egy tiszaroffi férfi

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, és szülői felügyeleti jogát is megszüntette annak a harmincas éveiben járó büntetlen előéletű tiszaroffi férfinak, aki éveken át két óvodás-, és egy általános iskoláskorú gyermeke előtt kiabált rettegésben élő feleségével, akit rendszeresen, gyakran a gyermekek jelenlétében is bántalmazott. Az ítélet jogerős.

A háromgyermekes pár házassága az évek során megromlott. A férfi egyre gyakrabban, egyre többet ivott. Az alkohol hatására agresszíven viselkedett, kiabált és rendszeresen bántalmazta feleségét, aminek legtöbbször a pár két óvódás-, és egy alsós általános iskoláskorú gyermeke is tanúja volt.

Arra is volt példa, hogy a férfi éjszakára kizavarta a családját a házból. Ilyenkor az anya és a gyermekek vagy a nagymamánál aludtak, vagy csak akkor merészkedtek vissza a lakásba, amikor a férfi már elaludt.

Volt, hogy a férfi olyan erővel csapta be az ajtót, hogy betört az üvegezése. Egyszer dühében a kályhacsövet is kiütötte a helyéről, és előfordult, hogy az asztalt is ráborította feleségére.

A gyermekek ilyenkor mindig sírtak, és édesanyjukhoz bújtak, hogy így védjék meg őt. Végül 2015 tavaszán a gyámhivatal mindhármukat védelembe vette. A férfi magatartásával mindhárom gyermeke érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: a kiskorú veszélyeztetését követi el az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti.

Úgyszintén bűncselekmény a kapcsolati erőszak, amit számos más eset mellett az követ el, aki ahogyan jelen esetben is gyermekének szülője sérelmére rendszeresen az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít.

Az ügyben 2016. június 1-jén emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2017. június 15-én hozott ítéletet: a férfit 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 3 év 10 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, és szülői felügyeleti jogát is megszüntette.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. február 13-án meghozott másodfokú határozatával az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta - tájékoztatta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában