JÁSZBERÉNY

2018.02.24. 10:30

A Kossuth-díjas festő születésének évfordulójára emlékeznek

Rudnay Gyula születésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából nyílik emlékkiállítás Jászberényben.

B. Cs.

A galéria udvarán tavaly nyáron avatták fel Andrássy Kurta János Rudnay Gyuláról készült szobrát.

Fotó: Banka Csaba

A város XX. századi képzőművészeti életének meghatározó alakjává vált Rudnay Gyula művészete. Igaz, nem élt Jászberényben, de gyakran látogatott a Jászság fővárosába, mert lányát, Rudnay Rózsát – aki Halasy Miklós jászberényi református lelkész felesége volt – gyakran felkereste.

Amikor pedig a településre érkezett, a helyi fiatal festők felkeresték, és bemutatták műveiket a mesternek. A megfogalmazott szakmai véleménye pedig befolyásolta későbbi munkájukat.

A február 27-én délután öt órakor, a Szikra Galériában nyíló tárlaton a Kossuth-díjas kiváló művész, a Corvin-lánc, valamint számos hazai és nemzetközi kiállítás kitüntetettjének műveiből válogatott bemutatót tekinthet meg az érdeklődő.

A galéria udvarán tavaly nyáron avatták fel Andrássy Kurta János Rudnay Gyuláról készült szobrát.
Fotós: Banka Csaba

A kiállításon a Szikra Galéria tulajdonában lévő alkotások mellett máskor nem látható, gyűjtőktől kölcsönkapott festményeket, és életének, munkásságának nem publikált doku­mentumait, fotóit is be­mutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában